PANIKA U PARIZU! NAJEZDA OPASNIH INSEKATA! Ovo se u prestonici dešava PRVI PUT, preduzete DRASTIČNE mere, tamane ih GASOM!

Autor:

Svet

01.09.2023

12:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nq ppodručju Pariza vlasti su pokrenule po prvi put posebnu meru dezisekcije radi iskorenjivanja opasnih tigrastih komarca koji prenose bolesti, za koje se veruje da su dospeli u taj deo Evrope pod uticajem klimatskih promena.

PANIKA U PARIZU! NAJEZDA OPASNIH INSEKATA! Ovo se u prestonici dešava PRVI PUT, preduzete DRASTIČNE mere, tamane ih GASOM!

Foto: Tanjug/AP

Radi se o fumigiranju, odnosno o postupku koja ubija insekte gasom ili parom.

Vlasti su zamolile stanovnike da ostanu u kućama dok su prskali insekticid po područjima u kojima se razmnožavaju komarci.

Ovakvi prizori su redovna pojava u tropskim gradovima i sve su češći u Evropi jer se tigrasti komarac, koji može preneti viruse denga, čikungunja i zika virusa, širi iz svoje matične jugoistočne Azije.

– Prvi put se to dogodilo u Parizu, ali ne i u Francuskoj. Jug zemlje se već nekoliko godina bori sa tigrastim komarcima - rekla je zamenica gradonačelnika Pariza An Suiris, zadužena za zdravstvenu politiku, prenosi Guardian.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Regionalna zdravstvena uprava glavnog grada, ARS Ile-de-France, saopštila je da je ciljano područje fumigacije bilo 150 metara oko kuće osobe u 13. arondismanu glavnog grada koja se zarazila dengeom dok je putovala kako bi se smanjio rizik daljeg prenošenja.

Naime, ako tigrasti komarac ujede osobu koja je virus donela iz inostranstva, onda i sam postaje nosilac bolesti.

Tigrasti komarac (Aedes albopictus) stigao je u južnu Evropu u prvoj deceniji ovog veka i od tada se ubrzano probija na sever, već se nastanio u Francuskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

 

Zdravstveni stručnjaci smatraju da je komarac zbog klimatskih promena uspeo da se tako dobro "nastani" na kontinentu, jer toplije vreme skraćuje period inkubacije jaja, a zime više nisu dovoljno hladne da ubiju štetočine.

 

- Uvereni smo da je to rizik koji će postati još veći - rekla je u intervjuu za AFP Mari-Kler Pati, šef odeljenja za praćenje zaraznih bolesti u javnom zdravstvu Sante Publikue.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading