PAO CEO SISTEM KONTROLE LETENJA U VELIKOJ BRITANIJI: Na aerodromima punim putnika KOLAPS, skoro 1.000 letova otkazano

Autor:

Svet

29.08.2023

08:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hiljade putnika u Velikoj Britaniji ostali su zaglavljeni na aerodromima zbog otkazivanja i kašnjenja letova, pošto je pao sistem kontrole letenja.

PAO CEO SISTEM KONTROLE LETENJA U VELIKOJ BRITANIJI: Na aerodromima punim putnika KOLAPS, skoro 1.000 letova otkazano

Foto: Tanjug/AP

Zvaničnici istražuju da li je jedan loše popunjen plan putovanja francuske aviokompanije bio iza današnjeg sloma kontrole vazdušnog saobraćaja koji je rezultirao hiljadama otkazanih letova tokom najgoreg prekida rada u više od decenije.

Stručnjaci su upozorili da će se prekidi nastaviti i tokom sedmice uprkos sedmočasovnom „mrežnom kvaru“ zbog kojeg su hiljade turista ostali zaglavljeni u ponedeljak popodne.

Skoro 1.000 letova je prizemljeno i otkazano, a još nekoliko je odloženo nakon što je britanska Nacionalna služba za vazdušni saobraćaj (NATS) saopštila da ima "tehničkih problema".  Nesreća se dogodila jednog od najprometnijih dana u godini, kada je više od milion ljudi trebalo da odleti ili sleti.

Avio-kompanije i aerodromi upozorili su da i dalje ima "značajnih kašnjenja", uprkos tome što je problem rešen za nekoliko sati. Aerodrom Hitrou u Londonu saopštio je u ponedeljak uveče da su rasporedi i dalje značajno poremećeni.

 

Drugi londonski aerodrom Getvik saopštio je da danas planira da radi po uobičajenom rasporedu, ali je savetovao putnicima da pre odlaska na aerodrom provere status svog leta.

 

Aerodrom London Luton takođe je u ponedeljak uveče saopštio da su letovi širom vazdušnog prostora Ujedinjenog Kraljevstva i dalje podložni kašnjenjima i otkazivanju, a putnici treba da provere kod svoje avio-kompanije status leta.

Nats, pružalac usluga kontrole vazdušnog saobraćaja u Velikoj Britaniji, potvrdio je u ponedeljak "tehničku grešku", pre nego što je objavio da je identifikovao i otklonio problem. Rečeno je i da je "potrebno neko vreme da se letovi vrate u normalu".

Nekoliko britanskih aerodroma i avio-kompanija, uključujući Britiš ervejz, Virdžin Atlantik i TUI, bilo je pogođeno kašnjenjima i otkazivanjima tokom ponedeljka. Cirium, kompanija za vazduhoplovnu analitiku, saopštila je da je u ponedeljak 3.049 letova trebalo da bude ralizovano sa aerodroma u Velikoj Britaniji, a da je trebalo da bude 3.054 sletanja aviona.

Prema njihovim podacima, otkazana su 232 leta u odlasku, što je 8 odsto svih odlazaka i 271 dolazak, što je 9 odsto dolaznih letova, navodi BBC.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading