PRENOS UŽIVO! OGLASIO SE PUTIN! Daleko odjeknule reči ruskog predsednika! (VIDEO)

Autor:

Svet

23.08.2023

20:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jevgenij Prigožin je postao poznat širom sveta zbog uloge njegove plaćeničke grupe Vagner u konfliktima poput rata u Ukrajini.

PRENOS UŽIVO! OGLASIO SE PUTIN! Daleko odjeknule reči ruskog predsednika! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Jevgenij Prigožin, poznat kao šef ruske plaćeničke grupe Vagner, preminuo je u danas u poslovnom avionu tipa "Embraer", koji se srušio u Tverskoj oblasti u blizini Moskve. Ruski zvaničnici potvrdili su da je nesreća rezultirala pogibijom svih deset putnika koji su se nalazili u avionu.

Ovaj tragični događaj dolazi u trenutku kada je ceo svet usmeren na vest o smrti vođe "Vagnerovaca", kako su članovi ove plaćeničke grupe poznati. Jevgenij Prigožin, nekadašnji Putinov kuvar i kontroverzni figura, imao je velik uticaj i prisustvo u ruskoj političkoj areni.

Dok se mnogi mediji i javnost bave vestima o njegovoj pogibiji, televizija "Rusija-1" istovremeno emituje govor ruskog predsednika Vladimira Putina, koji se obraća na koncertu u čast 80. godišnjice pobede u Kurskoj bici.

 

 

Iako uzrok pada aviona još uvek nije potpuno jasan, Prigožinova veza sa vojskom i njegova uloga u nedavnoj oružanoj pobuni u junu su pokazali mogući motiv za osvetu s ruske strane. Postoji spekulacija da je ruska protivvazdušna raketa oborila avion. Prema izvorima bliskim Prigožinu, on je obično koristio drugi avion iako je srušeni avion pripadao njemu.

Avion se srušio u Tverskoj oblasti dok je bio na putu između Moskve i Sankt Peterburga. Snimci objavljeni na internetu prikazuju kako avion naglo gubi visinu, vuče oblak dima i udara u zemlju pre nego što izbije u plamen.

Jevgenij Prigožin je postao poznat širom sveta zbog uloge njegove plaćeničke grupe Vagner u konfliktima poput rata u Ukrajini. Njegova smrt je dodatno osvetlila njegovu kontroverznu ulogu u globalnoj političkoj areni.

Avion se srušio se u regionu Tver dok je leteo između Moskve i Sankt Peterburga. Na snimku objavljenom na internetu očigledno se vidi kako mali mlaznjak vuče oblak dima pre nego što je udario u zemlju i izbio u plamen.

Foto: Profimedia

 

Mlaznjak je navodno imao broj RA-02795. Avion je pod sankcijama SAD od 2019. godine zbog veze sa Prigožinom. Prijavljeno je da je šef Vagnera koristio avion, uključujući i ubrzo nakon njegove neuspele pobune, kada je avion poleteo iz Sankt Peterburga u Belorusiju ujutro 27. juna.

Vodeći istraživački novinar o ruskim temama Hristo Grozev pre samo 10 dana dao je izjavu u kojoj je precizirao da će u roku od šest meseci ili će Prigožin biti mrtav ili će se desiti još jedan državni udar.

Medijski kanali povezani sa Vagnerom brzo su sugerisali da je ruska protivvazdušna raketa oborila avion.

Vođa Vagnera Jevgeniji Prigožin, koji je poginuo u avionskoj nesreći u Rusiji, postao je poznat svetskoj javnosti nakon uloge njegove plaćeničke grupe u ratu u Ukrajini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading