ZATVOREN MOREUZ DARDANELI: Ogroman požar preti popularnom letovalištu, EVAKUISANO devet sela (VIDEO)

Autor:

Svet

23.08.2023

12:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turska je zatvorila prometni moreuz Dardaneli drugi dan zaredom kako bi pomogla vatrogascima da napune vodu i ugase plamen u blizini turističkog grada Čanakale.

ZATVOREN MOREUZ DARDANELI: Ogroman požar preti popularnom letovalištu, EVAKUISANO devet sela (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Ugur Yildirim

U toku noći vatrogasci su koristili kopnena vozila i helikoptere u borbi s vatrom. Vatrogasci su uspeli da suzbiju požar, ali ga još uvek nisu stavili pod kontrolu.

 

„Danas je bolje nego juče“, rekao je ministar poljoprivrede i šumarstva Ibrahim Jumakli u televizijskim izjavama. Naši prijatelji su sprečili vatru da napreduje. Ako nema vetra, jasnije ćemo videti sliku posle podne“, dodao je on.

 

Zvaničnici su rekli da je plamen izazvao evakuaciju 1.251 osobe a da je 48 ljudi tražilo bolničko lečenje zbog udisanja dima.

Požar je takođe zatvorio lokalni univerzitetski kampus i primorao lekare da iz predostrožnosti evakuišu neke pacijente iz bolnice.

Tesnac Dardaneli povezuje Egejsko more sa Mramornim morem i popularna je turistička destinacija jer je takođe mesto gde se nalaze drevne ruševine Troje.

 

U moreuzu su se takođe nalazili brodovi za žito koje je Ukrajina poslala pre nego što se Rusija povukla iz ratnog sporazuma prošlog meseca.

 

Više od 100 teretnih brodova čeka da prođe kroz moreuz, koji je zatvoren do daljnjeg, prema saopštenju pomorske agencije Tribeka, prenosi Rojters.

Turska pokušava da modernizuje svoju službu za hitne slučajeve nakon što su je 2021. zahvatili izuzetno razorni požari duž južne i zapadne obale. Taj plamen je spalio više od 200.000 hektara borove šume i odneo najmanje devet života.

 

Predsednik Redžep Tajip Erdogan našao se tada pod intenzivnim kritikama zbog svog reagovanja na katastrofu.

 

Njihova veličina podigla je politički značaj ekoloških pitanja u Turskoj i podstakla Erdogana da progura dugo odlaganu ratifikaciju Pariskog klimatskog sporazuma od strane Ankare.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading