DALEKOVOD SE SRUŠIO OD VETRA, U ŠUMI SE VIDEO BLJESAK: Da li je ovo trenutak izbijanja požara na Havajima? (VIDEO)

Autor:

Svet

17.08.2023

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Električni vod srušen tokom oluje mogao je da izazove prvi šumski požar na havajskom ostrvu Maui, pokazuju snimci.

DALEKOVOD SE SRUŠIO OD VETRA, U ŠUMI SE VIDEO BLJESAK: Da li je ovo trenutak izbijanja požara na Havajima? (VIDEO)

Foto: Printscreen Daily Mail

Na snimku, snimljenom u Centru za zaštitu ptica Maui, u blizini Makavaa, izgleda da se vidi bljesak u šumi u vreme kada je deset senzora zabeležilo značajan incident u mreži Havaiian Electric-a 7. avgusta.

Dženifer Pribl, viši koordinator istraživanja u centru, opisala je snimak na Instagramu i rekla: „Mislim da je to kada drvo pada na dalekovod".

Iako požar u Makavau nije imao nikakve veze sa paklom koji je razorio istorijski grad Lahaina , bio je to prvi od nekoliko prijavljenih požara na Mauiju 7. avgusta.

Whisker Labs, kompanija koja koristi senzorsku mrežu za nadgledanje električnih mreža širom Sjedinjenih Država, rekla je za Vašington post da je jarko svetlo verovatno bio 'lučni bljesak', što se dešava kada se dalekovod 'kvari'.

 

On tada oslobađa energiju, obično kroz varnice, kada dođe u kontakt sa nečim.

 

„Ovo je snažna potvrda — zasnovana na stvarnim podacima — da su kvarovi na komunalnoj mreži verovatno bili izvor za više šumskih požara na Mauiju“, rekao je Bob Maršal, osnivač i izvršni direktor Whisker Labsa, za Vašington post .

U ponedeljak su meštani Lahajna okrivili oborene dalekovode za razorni požar koji je desetkovao njihov istorijski grad .

Jedan par je već podneo tužbu protiv Havaiian Electric Industries - koji opslužuje 95 odsto od 1,4 miliona stanovnika Havaja - i njenih kompanija HECO, MECO i HELCO.

Par je tvrdio da su elektroenergetske kompanije „držale svoje dalekovode pod naponom tokom predviđenih uslova visoke opasnosti od požara“.

Snimak koji je u 6.43 snimio lokalni Šejn Treu takođe pokazuje plamen i oboren dalekovod.

„Ovo je tačno preko puta moje kuće, strujni vod je u kvaru“, rekao je on. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading