DOK INTERESNE GRUPE RUŠE BUDUĆNOST SRBIJE, RUDARENJE LITIJUMA KREĆE U SRCU ALPA! (FOTO)

Autor:

Svet

18.08.2023

08:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijanci odlično znaju šta rade, i to na 270 kilometara od Beča, na lokaciji koja se zove Karnten.

DOK INTERESNE GRUPE RUŠE BUDUĆNOST SRBIJE, RUDARENJE LITIJUMA KREĆE U SRCU ALPA! (FOTO)

Foto: Printskrin/Youtube/Selimovic Midhat - Mido

U Koralpima, u Austriji, u vodećem Alpskom turističkom centru, dodeljeno devet novih koncesija za litijum, što znači da ih sada ima ukupno 20. I dok interesne grupe ruše budućnost Srbije, u srcu Austrije kreće rudarenje litijuma!

Navodi se da kopanje kreće 2025. godine, a lokacija je samo srce turističke Austrije i prirodnih lepota!

Foto: Printscreen

 

Austrijanci odlično znaju šta rade, i to na 270 kilometara od Beča, na lokaciji koja se zove Karnten, koja je doslovno srce Alpa i bogat je prirodnim dobrima, poputim lekovitih trava, takođe je u tom predelu i turizam jako razvijen, prenosi srpskiportal.rs.

20 dozvola za iskopavanje litijuma na Koralpeu

Uprava za rudarstvo dodeljuje još devet koncesija evropskom litijumu pored postojećih jedanaest. Planirano je da iskopavanje litijuma počne krajem 2025. godine!

Foto: Printscreen

Iskopavanje litijuma u Austriji

Na zahtev Kleine Zeitunga, evropski izvršni direktor litijuma Ditrih Vanke je kao datum za početak rudarenja naveo „kraj 2025.“, a proizvodnja litijuma za baterije trebalo bi da počne 2026. godine.

- Ako se ništa nepredviđeno ne dogodi, kao što je pandemija ili sukobi Evropi. Rudarstvo počinje u jednom trenutku - nakon čega se rudnik „kreće“ kroz planinu u okviru istraživanja i rudarenja.

Cilj: 8800 tona litijuma za baterije godišnje

Takođe nema promene u količini koju evropski litijum planira da se iskopa. Ostaje na 8.800 tona litijuma za baterije godišnje, kaže Vanke. Postoje i precizni koraci za ovaj rudarski projekat: na početku je istraživanje sa odgovarajućim licencama za istraživanje, zatim počinju pripreme za rudarenje, za šta su potrebne rudarske dozvole.

- Naše znanje o prirodi ležišta mora se sukcesivno prenositi na dozvole za rudarstvo - objašnjava Vanke.

I dok svet se bogati, zapad naše zemlje ostaje neiskorišćen, a ova kobna greška utiče i na dobrobit cele Srbije i njenih građana.

Srbija izgubila milijarde

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da je Srbija izgubila milijarde i milijarde evra jer se odrekla litijuma, navodeći da su najviše izgubili ljudi u Loznici, Malom Zvorniku, Krupnju, Jadru, Rađevini.

- Oni su najviše izgubili. Njima je oteto iz džepa. Budžet Loznice je danas oko 33-34 miliona evra, mogao je da ide na 70-80 i do 100 miliona evra, znate šta to znači, da bude velegrad. To se meri sa Novim Sadom za 15-20 godina - rekao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading