STRAVA I UŽAS: Na UKLETOM groblju u Poljskoj, otkriven grob deteta-vampira, evo šta su uradili da se NE VRATI IZ MRTVIH!

Autor:

Svet

13.08.2023

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Arheolozi otkrili neobičan skelet na groblju za „izgubljene duše“, nedaleko od ostataka „vampirice“, iskopane prošle godine

STRAVA I UŽAS: Na UKLETOM groblju u Poljskoj,  otkriven grob deteta-vampira, evo šta su uradili da se NE VRATI IZ MRTVIH!

Foto: pixabay.com

Arheolozi iz Poljske iskopali su 400 godina star skelet deteta koje je zakopano sa licem nadole i čeličnim katancem oko nogu, što je rađeno kako bi se sprečilo da preminuli ustane iz mrtvih, piše LiveScience. Dete je zakopano u 17. veku u selu Pijen na severu Poljske na groblju za „izgubljene duše“ i siromašne koji nisu imali novca da budu sahranjeni kraj crkve. Arheolozi veruju da je dete imalo između 5 i 7 godina u trenutku smrti, piše Telegraf.rs.

 

Ovaj skelet otkriven je nekoliko metara od skeleta „vampirice“ otkrivenog prošle godine, koja je sahranjena u slično vreme sa srpom preko vrata i sličnim katancem oko nogu. Prema tadašnjim verovanjima, takvi katanci su se koristili kao osiguranje da leš ne ustane iz groba.

 

- Katanac pokazuje da su se stanovnici sela plašili ovog deteta i posle njegove smrti – rekao je za LiveScience Darijuš Poljinski, arheolog Univerziteta Nikola Kopernik u Torunu.

Treći takav katanac otkriven je na istom groblju, ali su kraj njega nađeni samo sitni ostaci kostiju.

 

- Nijedan drugi dečji skelet sahranjen na ovaj način nije otkriven na ovom groblju i verovatno je jedini primer takve sahrane u Evropi – rekao je Poljinski.

 

Ovaj arheolog vodi iskopavanja u Pijenu već nekoliko godina i njegov tim je do sada otkrio oko 100 grobnica. Poslednjih 13 otkriveno je tokom najnovijih iskopavanja.

Ovo groblje je bilo izdvojeno i udaljeno od standardnog groblja kraj crkve, čija lokacija nije poznata. Na njemu su sahranjivani oni koji nisu imali novca za mesto kraj crkve, ali i takozvane „izgubljene duše“. Primera radi, „vampirica“ otkrivena prošle godine pripadala je bogatijoj porodici, što se vidi po nekim ostacima oko nje, kao i zlatnim šljokicama u lobanji.

- Analiziraćemo i ostatke deteta jer trenutno ne znamo da li je reč o ostacima dečaka ili devojčice. Dece su se ljudi tada posebno plašili jer su mislili da mogu da se vrate sa onog sveta, posebno ako je dete imalo neku mučnu ili iznenadnu smrt – rekao je Poljinski.

 

Iako su naučnici nazvali ostatke „vampirica“ i „vampirsko dete“, u to vreme nisu korišćeni ti nazivi jer su oni nastali kasnije.

 

Prva navodna pojava vampira zabeležena je 1725. na prostoru Srbije, u izveštaju austrijskog provizora Frombalda, koji opisuje slučaj smrti Petra Blagojevića. Navodno, nakon smrti Blagojevića, umrlo je 9 osoba za 7 dana, a svi oni su tvrdili da im je Petar dolazio u snu, spuštao se na njih i davio ih. Nakon toga je njegov grob iskopan, a telo probijeno glogovim kocem i spaljeno.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading