RUSI SPALJUJU VOJNE ODSEKE PO NAREĐENJU IZ KIJEVA: Ovo je najveća ukrajinska podvala od početka rata

Autor:

Svet

03.08.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uzeo sam kredit na tvoje ime, spali banku ako želiš da se spaseš, poručuju agenti SBU i daju lažnu adresu.

RUSI SPALJUJU VOJNE ODSEKE PO NAREĐENJU IZ KIJEVA: Ovo je najveća ukrajinska podvala od početka rata

Foto: Tanjug/AP

U Rusiji je za dva dana zapaljeno 20 vojnih odseka, ali počinioci nisu pripadnici antiratnog pokreta, već žrtve specijalne operacije Službe bezbednosti Ukrajine (SBU).

Sve uhapšene ukrajinski agenti su prevarom ili ucenom naveli da bace Molotovljev koktel, pa im sada preti do 15 godina robije.

Dosad je u Rusiji zabeleženo 113 napada na vojne odseke, ali ih ovoliko u tako kratkom vremenu nije bilo ni u vreme mobilizacije prošlog septembra. Scenario je SBU razradila u tri varijante. Prema prvom, ukrajinski agenti predstavljali su se kao službenici ruskog FSB i ubeđivali penzionere da u vojnom odseku rade izdajnici koji šalju dokumente u Kijev.

ŽRTVE ŽENE I PENZIONERI

Tako je u Sankt Peterburgu penzioner posle hapšenja izjavio u policiji da je radio po naređenju oficira FSB Kolesnikova, što je potvrdila i prepiska u njegovom telefonu. Slično se dogodilo u još tri grada, a jedna penzionerka poslata je na veštačenje u psihijatrijsku bolnicu. 

Druga varijanta primenjena je masovno, a žrtve su reagovale po principu bolje zatvor nego kredit. Ukrajinski agenti birali su usamljene i starije ljude, ali i neiskusnu omladinu, kojima su telefonom saopštili da su u njihovo ime uzeli kredit. 

- Ako želiš da se spaseš, spali banku, a tako ćeš uništiti i tragove moje prevare - napisao je ukrajinski agent i objasnio kako se pravi Molotovljev koktel i, umesto adrese banke, naznačio ulicu i broj vojnog odseka. 

Na sličan način prevarena je žena u Možajsku. Prevarant se predstavio kao radnik banke i rekao joj da neki muškarac hoće da uzme kredit na njeno ime, te da je jedini način da to spreči da spali banku, naravno, na adresi vojnog odseka. Na isti način prevarene su i profesorka istorije u Voronježu i studentkinja u Omsku, kao i bračni par penzionera u Ulan Udeu, koji su napali na adresi s koje se vojni odsek odselio prošle godine. Na snimku se vidi da je muž boce s benzinom uzeo iz ženine torbe. U Feodosiji na Krimu Molotovljev koktel bacila je 51-godišnja učiteljica. Ona se nedavno doselila iz Kazahstana s mužem i uzeli su 30.000 evra kredita da se skuće. Međutim, muž je umro, a prevaranti su joj uzeli novac i ucenili je. 

UBIĆU TI ĆERKU

Vojni odsek u Podoljsku napadnut je dva puta za noć. Uhapšeni su 76-godišnji penzioner i njegov sin (50), a dva sata kasnije na obgorela vrata Molotovljev koktel bacio je i 22-godišnji menadžer restorana.

Rekli su mi da su uzeli kredit na moje ime i ucenili me - priznao je uhapšeni menadžer.

Treća varijanta podrazumevala je pretnju ubistvom člana porodice. Tako je u Kazanju ukrajinski agent zapretio ubistvom ćerke penzionisanog lekara koji je potom zapalio vrata vojnog odseka. Potom su u istom gradu agenti SBU rekli penzionerki da znaju gde joj živi ćerka i da će je ubiti ako im ne prebaci 20.000 evra i napadne vojni odsek. Nesrećna žena uzela je kredit u pet banaka.

113 vojnih odseka dosad zapaljeno u Rusiji 

Nekom rat, a načelniku vila u Marbelji

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Ukrajinci imaju druge muke s vojnim odsecima. Zvanično je oko 300.000 vojnih obveznika pobeglo iz zemlje. Zabeleženo je i hapšenje grupe ronilaca koji su organizovali kanal bekstva ispod površne Dnjestra u Moldaviju. Međutim, najviše ih se spasava mitom, pa je tako u Mirgorodu uhapšen radnik vojnog odseka koji je za 6.000 dolara izdavao lažno lekarsko uverenje o nesposobnosti za službu, što je vojnim obveznicima davalo tri meseca da pobegnu u inostranstvo. Druga hapšenja pokazala su da cena može da bude i 10.000 dolara ako se u posao uključe i lekari.

Ova pojava bila je sve vreme javna tajna, a tikva je pukla kada je otkriveno da je odlikovani načelnik vojnog odseka u Odesi Evgenij Borisov tokom rata stekao vilu u španskoj Marbelji od 3,7 miliona evra. Kasnije se saznalo i za skupe automobile i firme koje se vode na majku i ženu u Španiji. A ko nema novca, čekaju ga front ili beskrajna vojnička groblja.

U Lucku su na po pet godina zatvora osuđena dvojica administratora Telegram kanala, na kom su objavljivane pozicije pozivara na kojima su lovili ljude za vojsku. Razmena takvih informacija postala je opšta pojava u Ukrajini. Česti su snimci kako ljude vezuju na semaforima, benzinskim stanicama ili tržnim centrima. U Hmeljnickom je ove sedmice zabeleženo i da je pozivaru razbijen nos.

Koristi se i položaj, pa se tako sin sekretara Službe bezbednosti Ukrajine Alekseja Danilova nalazi u Majamiju, odakle unuka na Instagramu objavljuje video-snimke kako đuska ispred skupog automobila i peva o dolarima. Isto je i na nižim nivoima, a u poslednjem slučaju uhapšena su trojica odbornika u Kijevu, koji su falsifikovali dokumente da bi izbegli poziv. 

Masakr na Krimu: Ubijeno 200 ruskih vojnika

Ukrajinska vojska objavila je video-snimak udara raketama HIMARS po ruskoj bazi na krimskom ostrvu Džarligač. Oni tvrde da su u tom napadu ubili 200 vojnika ruske 37. brigade.

Rusi su nasuli pesak i ovo usko i nenaseljeno ostrvo povezali s kopnom da bi ga koristili kao poligon za obuku rezervista. Na snimku s drona se vidi postrojavanje ruske jedinice na plaži smeštenoj oko 80 kilometara od fronta, a potom eksplozije pet raketa na udaljenosti od po nekoliko stotina metara.

Ukrajinci navode da je bolnica u obližnjem Skadovsku puna ranjenika. Ruskim izveštačima s terena u bolnici su rekli da je reč o ranjenicima iz borbi na frontu prethodnih nedelja, ali oni ukazuju da vojne vlasti do sada nisu demantovale informaciju o masovnoj pogibiji na Džarligaču.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Božidar

03.08.2023 22:16

Prenaivno je to!