HAMAS DAO ODGOVOR NA PREDLOG O PRIMIRJU: Oglasili se Katar i Egipat kao posrednici u razgovorima

Autor:

Svet

11.06.2024

23:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstva spoljnih poslova Katara i Egipta su u zajedničkom saopštenju rekli da razmatraju odgovor.

HAMAS DAO ODGOVOR NA PREDLOG O PRIMIRJU: Oglasili se Katar i Egipat kao posrednici u razgovorima

Foto: Shutterstock, Apaimages / Sipa Press / Profimedia

Hamas je saopštio danas da je dao katarskim i egipatskim posrednicima svoj odgovor na predlog o primirju u Pojasu Gaze koji su podržale SAD, uz određene primedbe na njega.

Hamas i manja militantna grupa, Islamski džihad, rekli su da su spremni da budu pozitivni da bi stigli do dogovora i da je njihov prioritet da se potpuno prekine rat.

Visoki zvaničnik Hamasa, Osama Hamdan, rekao je libanskoj televiziji Al-Majadin da je grupa podnela neke primedbe na predlog posrednika, ali nije dao detalje.

Ministarstva spoljnih poslova Katara i Egipta su u zajedničkom saopštenju rekli da razmatraju odgovor i da će nastaviti napore posredovanja zajedno sa SAD dok se ne postigne sporazum.

Ranije danas državni sekretar SAD, Entoni Blinken, rekao je da je glasanje Saveta bezbednosti UN za predlog koji su podržale SAD, a koji se odnosi na primirje u Pojasu Gaze i oslobađanje talaca, jasna poruka da svet podržava taj plan, i ponovo pozvao Hamas da ga prihvati.

Blinken je rekao da je izraelski premijer, Benjamin Netanjahu, ponovio da prihvata taj predlog kada se on sa njim video sinoć.

Blinkenova poslednja poseta regionu, osma poseta od početka rata u Gazi, pokrenutog napadom Hamasa na Izrael, 7. oktobra prošle godine, usmerena je na prikupljanje podrške za predlog o primirju, podsticanje ulaska humanitarne pomoći i unapređenje planova za upravljanje u Pojasom Gaze posle rata.

Podsetimo, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je sinoć američku rezoluciju koja podržava najnoviji izraelski predlog o prekidu vatre i oslobađanju talaca. Rezolucijom se poziva palestinski Hamas da prihvati ponudu.

Ukupno je 14 članica SB UN glasalo za rezoluciju, niko protiv, dok je Rusija bila uzdržana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading