PUCNJAVA NA GRANICI SEVERNE I JUŽNE KOREJE: Tenzija između dve zemlje na vrhuncu

Autor:

Svet

11.06.2024

17:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severna Koreja je prošle nedelje nastavila svoju misiju slanja balona napunjenih otpadom na jug. Baloni sadrže đubre poput opušaka, otpadnog papira i plastičnih kesa

PUCNJAVA NA GRANICI SEVERNE I JUŽNE KOREJE: Tenzija između dve zemlje na vrhuncu

Foto: Tanjug/AP

Severna i Južna Koreja iz dana u dan sve više srljaju u novi međusobni sukob a u prilog toj teoriji ide i poslednji incident koji se danas dogodio na granici.

Pravo niotkuda, na granici dve Koreje čuli su se upozoravajući pucnji, u vazduh, usled nove provokacije Kim Džong Una i Pjongjanga koji su nastavili da "bombarduju" Južnu Koreju balonima punim smeća.

Pukovnik Li Sung-džun je rekao da vojska nije smatrala da je nedavno narušavanje granice bilo namerno jer je područje bilo gusto pošumljeno, što je zaklanjalo granične oznake ili puteve.

"Oni su se uputili ka severu odmah nakon naših vojnih upozorenja preko radija i upozoravajućih hitaca, i nije bilo neobičnih kretanja," rekao je o narušavanju granice.

Novinska agencija Jonhap, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika JCS-a, izvestila je da su trupe uglavnom nosile krampove i druge alate i da su se izgleda izgubile.

Južnokorejska vojska je ranije ispaljivala upozoravajuće hice na severnokorejske vojnike koji prelaze granicu, ali većina takvih incidenata se dešavala oko morske granice koju Pjongjang osporava.

Kako javlja The Hill, pozivjaući se na lokalne medije, 20 do 30 severnokorejskih vojnika ušlo oko 50 metara u Južnu Koreju.

AP je napomenuo da je 250 kilometara duga "demilitarizovana zona," ili DMZ, najteže naoružana granica na svetu.

Upozoravajući hici su usledili nakon međusobnih provokacija između dve zemlje.

Severna Koreja je prošle nedelje nastavila svoju misiju slanja balona napunjenih otpadom na jug. Baloni sadrže đubre poput opušaka, otpadnog papira i plastičnih kesa.

Južna Koreja je obećala da će njen odgovor biti "nepodnošljiv." Južna Koreja je počela da pušta korejsku pop muziku na svojim zvučnicima i antipjongjang propagandu kao odgovor na balone sa otpadom, izvestio je AP.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading