UZALUD VAM TRUD, SVIRAČI: Desnica demolirala Makrona na izborima u nedelju, a evo šta se posle samo 24 časa desilo među njima!

Autor:

Svet

11.06.2024

19:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stranka Marin Le Pen Nacionalno okupljanje (RN), koja je porazila stranku predsednika Emanuela Makrona Preporod na evropskim izborima, razmatrala je potencijalni savez sa Rekonkvistom, strankom koju je osnovao i predvodio krajnji desničar Erik Zemur

UZALUD VAM TRUD, SVIRAČI: Desnica demolirala Makrona na izborima u nedelju, a evo šta se posle samo 24 časa desilo među njima!

Foto: Tanjug/AP

Pregovori između krajnje desničarskih partija u Francuskoj o saradnji u kampanji za vanredne izbore propali su manje od 24 sata nakon što su počeli.

Stranka Marin Le Pen Nacionalno okupljanje (RN), koja je porazila stranku predsednika Emanuela Makrona Preporod na evropskim izborima, razmatrala je potencijalni savez sa Rekonkvistom, strankom koju je osnovao i predvodio krajnji desničar Erik Zemur.

Taj proces je naglo zaustavljen nakon što su se dve strane sastale u ponedeljak, prema rečima Marion Marešal, vodećoj ličnosti u stranci Rekonkest, prenosi Politiko.

''Ovo je veliko razočarenje za Francusku“, napisala je Marešal nakon što se sastala sa Le Pen kako bi razgovarale o mogućem savezu. Marešal je u saopštenju optužila Žordana Bardelu, predsednika Nacionalnog okupljanja, da je ''zamenio pozicije“ i rekao da njegova stranka sada ''odbija osnovni koncept saveza“.

Republika

Foto: X/Marine Le Pen/Printscreen

Marin le Pen

Prema Marešal, Bardela je promenu stava objasnio činjenicom da RN ne želi da bude povezan sa Zemurom.

Bivši novinar i medijska ličnost, Zemur je više puta osuđivan za podsticanje mržnje i rasizma.

U politiku ušao je tokom predsedničkih izbora 2022. godine, kada je osvojio 7 odsto glasova.

Zemur je u više navrata napadao Le Pen zbog nedovoljno snažnih stavova po pitanjima uključujući islam u francuskom društvu.

Prisustvo kandidata desnije orijentisanih od nje, pomoglo je Le Pen da ublaži svoj imidž i ostvari planove da svoju stranku učini prihvatljivijom za široku javnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading