PAKAO NA ZEMLJI, CEO SVET GORI: Temperature obaraju sve rekode, u Kini na tlu izmereno 80 stepeni (VIDEO)

Autor:

Svet

19.07.2023

09:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednjih dana temperature u Kini i drugim delovima Azije, kao i Evropi i SAD, obaraju sve rekorde.

PAKAO NA ZEMLJI, CEO SVET GORI: Temperature obaraju sve rekode, u Kini na tlu izmereno 80 stepeni (VIDEO)

Foto: Printscreen Twitter

To stvara probleme državama širom sveta i nalaže da se hitno pozabave klimatskim promenama, za koje naučnici tvrde da će toplotne talase učiniti još češćim, ozbiljnijim i smrtonosnim, navodi Rojters.

 

Džinovski termometar u kineskoj provinciji Sinđang izmerio je temperaturu tla od 80 stepeni Celzijusa, broj poginulih od obilnih kiša u Južnoj Koreji danas je dostigao 44, a šumski požari gore već treći dan zapadno od grčke prestonice Atine, prenosi Rojters.

 

Istovremeno Veliko ostrvo na Havajima priprema se za udar tropske oluje Kalvin, za koju se očekuje da će doneti čak 20,3 cm kiše i jake udare vetra, saopštila je američka Nacionalna meteorološka služba (NVS).

Svetska meteorološka organizacija upozorila je u utorak na povećan rizik od smrtnih ishoda zbog visokih temperatura. U Južnoj Koreji, bujične kiše pogađaju centralne i južne regione od prošle nedelje.

 

Četrnaest ljudi je poginulo u podvožnjaku u centralnom gradu Čeongdžu, gde je više od deset vozila poplavljeno u subotu kada se srušio rečni nasip.

 

U jugoistočnoj provinciji Severni Gjeongsang poginule su 22 osobe, više njih zbog klizišta i bujica.

Radoznali turisti u zapadnoj kineskoj provinciji Sinđang, opremljeni šeširima i kišobranima širokih oboda borili su se sa visokim temperaturama da bi snimili selfije uz ogromni termometar koji je pokazivao površinsku temperaturu u realnom vremenu od 80 stepeni Celzijusa, prikazala je državna televizija.

 

U nedelju, udaljeni grad u depresiji Turpan registrovao je maksimalnu temperaturu vazduha od 52,2 stepeni Celzijusa i time oborio rekord Kine od 50,3 stepeni postavljen 2015. godine, takođe u ovom basenu.

 

Peking je u utorak zabeležio svoj 27. dan sa temperaturama iznad 35 stepeni Celzijusa, postavljajući novi lokalni rekord za najveći broj dana sa visokom temperaturom u godini. Prethodni rekord kineske prestonice iznosio je 26 dana, postavljen 2000.

Za razliku od ekstremnih vrućina, očekuje se da će jake kiše, oluje sa grmljavinom i grad u narednih 18 sati zahvatiti druge delove Kine, saopštio je Nacionalni meteorološki centar zemlje. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading