VRHUNAC TOPLOTNOG TALASA, DANAS GORI ZEMLJA OD VRELINE! Temperatura negde i do 46 stepeni Celzijusa - evo do kada će potrajati ove ekstremne vrućine

Autor:

Svet

18.07.2023

10:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom noći bude tek malog olakšanja, ali jutro je najavilo još jedan vreli dan.

VRHUNAC TOPLOTNOG TALASA, DANAS GORI ZEMLJA OD VRELINE! Temperatura negde i do 46 stepeni Celzijusa - evo do kada će potrajati ove ekstremne vrućine

Foto: Tanjug/AP

Tokom noći došlo je do malog olakšanja širom južne Evrope, ali sa početkom novog dana, temperature su već krenule da rastu, najavljujući još jedan vreo dan.

Očekuje se da italijansko ostrvo Sardinija danas dostigne vrhunac toplote u južnoj Evropi, sa temperaturom od čak 46 stepeni Celzijusa ovog popodneva.

Upozoreno je da bi ekstremna vrućina mogla da traje i narednih 10 dana u delovima Italije. U prestonici Rimu, temperature bi mogle da ostanu iznad 40 stepeni narednih 15 dana.

Tokom dana i u hladu u centralno-severnoj Italiji temperatura može dostići 38-39 stepeni Celzijusa , dok će u Laciju, posebno u Rimu, ona iznositi i 42-43 stepena, prema meteorološkoj službi.

Ali najintenzivnije vrućine pogodiće Velika ostrva i Apuliju: Na Sardiniji se očekuju i do maksimalnih 46 stepeni u južnim unutrašnjim oblastima, 45-46 stepeni na Siciliji i 44-45 stepeni u Pulji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ekstremne vrućine

Stanovnice će morati da se nose i sa takozvanim 'tropskim noćima', pošto temperature neće padati ispod 20 stepeni. Broj gradova sa crvenim upozorenjem Ministarstva zdravlja, zbog ekstremnih vremenskih uslova koji predstavljaju viskok nivo rizika za celokupno stanovništvo, i koji je juče bio 17, danas je porastao na 20 i dostići će 23 tokom sutrašnjeg dana.

Od 27 nadgledanih gradova samo Milano i Ređo Kalabrija će biti narandžasti, dok će Bolcano i Đenova imati žuto meteo upozorenje.

Juče je na Sardiniji i Siliciji zabeleženo 43 stepeni, a vrućine će potrajati i narednih dana.Španija se takođe suočava sa toplotnim talasom, a u ponedeljak su temperature na jugu zemlje stigle do 44. podeoka.

Vatrogasci se bore i sa šumskim požarima na španskom ostrvu La Palma i u Grčkoj, a bilo je i izveštaja o nestancima struje u nekim oblastima zbog porasta potražnje klima uređaja.

U Srbiji malo manja vrućina i sunčani periodi sa razvojem oblaka koji mogu uzrokovati ređu pojavu lokalnih pljuskova može se očekivati u četvrtak. Dok će u petak i subotu biti vrlo toplo, a u nedelju još jedno blago osveženje uz manju vrućinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading