OČEKUJU NAS NAJVEĆE TEMPERATURE U ISTORIJI! STIGAO KERBER U EVROPU: Evo u kojim zemljama se obaraju TEMPERATURNI rekordi

Autor:

Svet

12.07.2023

07:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najviša temperatura zabeležna u Evropi - 48.8°C - zabeležena je 11. avgusta 2021. godine u gradu Foridiji na Siciliji

OČEKUJU NAS NAJVEĆE TEMPERATURE U ISTORIJI! STIGAO KERBER U EVROPU: Evo u kojim zemljama se obaraju TEMPERATURNI rekordi

Foto: RHMZ/printscreen

Dok se Italija, Španija, Francuska, Nemačka i Poljska suočavaju sa snažnim toplotnim talasem, očekuje se da će se temperature vazduha na italijanskim ostrvima Siciliji i Sardiniji u sredu popeti do vrtoglavih 48 stepeni Celzija, najviše ikad u Evropi, javlja The Brussels Times.

Temperature će u većem delu Italije u sredu zbog anticiklona Kerber (u grčkoj mitologiji mnogoglavi pas, čuvar podzemlja) premašiti 40 stepeni, a predviđa se da će na Siciliji i Sardiniji iznositi 47 i 48 stepeni. Italija se trenutno bori s prvim ovogodišnjim toplotnim talasom. Proleće i rano leto toj su zemlji doneli oluje i poplave.

- Znamo da će temperature premašiti 40 ili 45 stepeni - rekao je za The Guardian predsednik Meteorološkog zavoda Italije Luka Merkali.

- Mogli bismo se približiti rekordu. Bilo kako bilo, temperature će biti jako visoke - dodao je Mercalli.

Najviša temperatura zabeležna u Evropi - 48.8°C - zabeležena je 11. avgusta 2021. godine u gradu Foridiji na Siciliji. Ako se predviđanja italijanskih meteorologa obistine, taj bi rekad mogao da se obori u sredu.

Istovremeno, Španija se trenutno suočava s drugim toplotnim talasom ovog leta. Ranije ove nedelje, temperature u pokrajini Andaluziji iznosile su 44 stepena. Španski meteorolozi su zbog toga izdali "crveno" upozorenje za tu regiju. U glavnom gradu zemlje Madridu zabeleženo je 39 stepeni, a na ostrvu Majorci 35. Tamošnji je Crveni krst lokalno stanovništvo i turiste upozorio da treba da se ponašaju u skladu sa savetima meteorologa i lekara te da posebno treba da paze na najstarije i najmlađe, populacije koje se najteže nose s visokim temperaturama.

Zagreb, Karlovac i Rijeka u crvenome

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je u sredu niz upozorenja na toplotne talase. U regijama Zagreb, Karlovac i Rijeka vladaće vrlo velika opasnost od vrućina dok će u regijama Osijek, Gospić, Knin, Split i Dubrovnik opasnost biti velika.

DHMZ navodi da će u Hrvatskoj u sredu preovladavati sunčano vreme. U unutrašnjosti će se naoblačiti u poslepodnevnim satima, a moguće je da će tu i tamo pasti i poneka kap kiše te kakav lokalni pljusak. Duvaće slab i umeren jugozapadni vetar. Na Jadranu će duvati i jugo. Najniže jutarnje temperature većinom će se kretati između 16 i 21 °C, na Jadranu od 21 do 26 °C. Najviša dnevna temperatura od 32 do 37 °C.

Dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a rekla je da će se u sredu nastaviti dotok toplog vazduha u Hrvatsku.

- U Slavoniji, Baranji i Sremu u sredu će preovladavati sunčano vreme, uz pokoji stepen više. Jutarnja temperatura vazduha će biti od 18 do 21°C, a najviša dnevna i do 37°C. Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar - rekla je Renko.

The Brussels Times navodi da je period između 3. i 9. jula bio najtopliji u istoriji merenja temperature na Zemlji. Jun je bio najtopliji mesec u istoriji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading