DETALJNA PROGNOZA ZA CELO LETO! Očekuje nas pravi ROLERKOSTER: Temperature će ići i do 40 stepeni, a kiša na svakih nekoliko dana

Autor:

Vesti

29.06.2023

17:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stanojević je istakao da se rade istraživanja koja govore o klimi koja nas čeka u narednih 100 godina

DETALJNA PROGNOZA ZA CELO LETO! Očekuje nas pravi ROLERKOSTER: Temperature će ići i do 40 stepeni, a kiša na svakih nekoliko dana

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Vremenska prognoza

Meteorolog Ivan Ristić i Doroteja Stanojević govorili su o vremenu i klimi koja nas očekuju na narednom periodu.

- Postoje teorije koje govore o promeni klime, koji nam daju nadu da će se klima vratiti u normalu. Nadam se da ćemo posle 2030. godine imati normalno vreme - rekao je Ristić.

Stanojević ističe da se rade istraživanja koja govore o klimi koja nas čeka u narednih 100 godina.

- Kako se razvija ekonomija i industrija kako se širi na Zemlji, mi računamo klimatološki model koji se zasniva na ekonomiji, gde možemo da vidimo kakva će klima biti za 100 godina - ističe Stanojević.

Kako kaže meteorolog, globalno zagrejavanje utiče kako na viruse, tako i na zemljotrese.

- Ukoliko se klima bude zagrejavala doćiće do velikih otapanja, ali ovakve teorije nam daju neku nadu. Tek od 1900. godine počele su da se mere neke stvari, a tek krajem 20. veka se sve kompjuterizovalo zato smatram da treba da prođe 100 godina da bi mogli da znamo neku pravilnu statistiku - rekao je Ristić i dodao:

- Imali smo špansku groznicu, pa 100 godina posle koronu, i onda vidimo da kada se desi toplotni talas dolazi do širenja i pandemije virusa. Takođe, kako se zagreva zemlja dolazi i do zemljotresa.

Očekuju nas tropsko leto i visoke temprature

- Na svaka tri četiri dana ćemo imati kišu, a posle 20. jula ćemo imati temperaturu do čak 40 stepeni! Najtopliji period će biti do sredine avgusta, i ovo važi za kontinentalni deo. Na moru temperatura mora je već 25 stepeni, tako da će tamo biti svakako toplo - rekao je Ristić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading