UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA VEĆ PUKLA: Izgubli petinu naoružanja s kojim su krenuli u borbu, ruska minska polja RASTURAJU AMERIČKE BREDLIJE

Autor:

Svet

16.07.2023

14:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njujork tajms prenosi da je Ukrajina izgubila čak 20 odsto opreme koju je poslala u borbu tokom prve dve nedelje letnje kontraofanzivne kampanje.

UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA VEĆ PUKLA: Izgubli petinu naoružanja s kojim su krenuli u borbu, ruska minska polja RASTURAJU AMERIČKE BREDLIJE

Foto: Tanjug/AP

U skorije vreme, gubici su usporili na oko 10 procenata, mada Tajms kaže da je to zato što je i tempo kontraofanzive usporen.

Ukrajina je ponovo zauzela samo pet milja u južnom delu zemlje. Plan za kontraofanzivu ostaje da će Oružane snage Ukrajine zauzeti 60 milja teritorije, doći do Crnog mora i odseći deo ruskih snaga. 

Vojnici Ukrajine govorili su za Njujork tajms o gubitku oklopne američke opreme, uključujući borbena vozila Bredli, na ruska minska polja tokom njihovog napredovanja ka ruskim linijama fronta. 

Vojni eksperti su rekli da bi prvih 15 milja kontraofanzivne kampanje bilo najteže za Ukrajinu. Neki su za publikaciju rekli da je još prerano donositi zaključke o uspehu kontraofanzive.

Bez obzira na to, vrhovna komanda Ukrajine „izrazila je frustraciju što se Ukrajina bori bez zapadnih ratnih aviona F-16“.

SAD su se nedavno složile da dozvole ukrajinskim pilotima da treniraju u avionima, ali oni neće biti dostupni za borbu nekoliko meseci. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading