KINA UDARILA ŠAMAR EU: Poseta Žozepa Borelja Pekingu OTKAZANA

Autor:

Svet

04.07.2023

14:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina je otkazala posetu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja toj zemlji, u kojoj je trebalo da boravi naredne nedelje, saopštila je danas portparolka za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Evropske komisije Nabila Masrali.

KINA UDARILA ŠAMAR EU: Poseta Žozepa Borelja Pekingu OTKAZANA

Foto: Tanug/AP

"Nažalost, kolege iz Kine obavestile su nas da predviđeni datumi sledeće nedelje više nisu mogući i da sada moramo da tražimo alternative", navela je Masrali u pisanoj izjavi za Rojters.

Ambasador EU u Pekingu Horhe Toledo prethodno je najavio da će Borelj doputovati u Peking 10. jula i sastati se sa šefom kineske diplomatije Ćin Gangom.

Toledo je na Svetskom mirovnom forumu u Pekingu rekao da će Borelj tokom posete razgovarati o "strateškim pitanjima", uključujući pitanja ljudskih prava i rata u Ukrajini, navodi se u audio-snimku koji su ranije danas podelili organizatori.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je danas novinarima da nema informacije o Boreljovoj poseti Kini.

Borelj je u Kinu trebalo da otputuje nakon visokog predstavnika EU za klimu Fransa Timermana, koji je ranije ove nedelje boravio u Pekingu gde je razgovarao o klimi, biodiverzitetu i zaštitu životne sredine. Timerman i Borelj su u aprilu odložili posetu Kini nakon što su bili pozitivni na korona virus.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading