IMA DA GA NIGDE NEMA! Boreljov kabinet sastavio predlog sankcija protiv Kurtija!

Autor:

Vesti

13.06.2023

21:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neki diplomatski izvori su nagovestili da su pojedine države EU "već preduzele neke svoje mere" koje su slične sa nekim elementima u paketu predloga koji je sastavio kabinet Borelja.

IMA DA GA NIGDE NEMA! Boreljov kabinet sastavio predlog sankcija protiv Kurtija!

Foto: Tanjug/AP

Kabinet visokog predstavnika Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja sastavio je predlog paketa mera usmerenih protiv Vlade Kosova i premijera Aljbina Kurtija za koje se smatra da nemaju političku volju da preduzmu neophodne mere u pravcu deeskalacije situacije na severu Kosova, prenosi Radio slobodna Evropa, pozivajući se na saznanja iz diplomatskih izvora.

Kako navodi RSE, među predloženim merama koje je sačinio Boreljov kabinet je obustavljanje slanja pozivnica na događaje na visokom nivou i bilateralne posete (na Kosovu) osim onih koje su usmerene na rešavanje krize na severu zemlje. Takođe, predlaže se smanjenje prisustva na javnim događajima vezanim za finansijsku saradnju EU, koji uključuju članove Vlade Kosova.

Članice EU nisu obavezane da sprovedu predložene mere

Predlaže se i obustava značajnog finansiranja od strane EU počev od suspenzije odobravanja i implementacije predloga koje je Kosovo podnelo na poslednjoj rundi Investicionog Fonda za Zapadni Balkan te suspenzija nekih pododbora između EU i Kosova u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Portparol EU Peter Stano potvrdio je u utorak da je kabinet šefa evropske diplomatije podelio sa državama članicama EU "nacrt mera koje treba preduzeti ako premijer Kurti ne preduzme adekvatne i hitne korake za deeskalaciju situacije i smanjenje tenzija". Diplomatski izvori iz više država članica su za RSE potvrdili da članice EU nisu obavezane da sprovedu predložene mere, ali se od njih svakako očekuje da ih ispoštuju.

Neki diplomatski izvori su nagovestili da su pojedine države EU "već preduzele neke svoje mere" koje su slične sa nekim elementima u paketu predloga koji je sastavio kabinet Borelja.

(Republika/Kosovo Onlajn)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading