KRIZA JE DOŠLA BRŽE NEGO ŠTO SAM OČEKIVAO! Premijer Finske nije optimista: Sutra pravimo novu raspravu

Autor:

Svet

03.07.2023

22:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Finske je danas imao sastanak sa predsednicima vladajućih partija.

KRIZA JE DOŠLA BRŽE NEGO ŠTO SAM OČEKIVAO! Premijer Finske nije optimista: Sutra pravimo novu raspravu

Foto: pixabay.com

Premijer Finske Peteri Orpo je danas, dve nedelje nakon formiranja nove vlade, izjavio da je vlada te zemlje u krizi, ali da je sposobna da funkcioniše.

- Kriza vlada je došla brže nego što sam očekivao, rekao je Orpo u intervjuu za list "Helsingin sanomat".

On je danas imao sastanak sa predsednicima vladajućih partija, a tema razgovora je, između ostalog, bila i ostavka ministra ekonomije Vilhelma Junila zbog ranijih izjava o nacizmu.

- Bila je to otvorena i dobra diskusija, a sutra ćemo nastaviti raspravu u vladi. Postoji zajednička želja da se sprovede naš dobar program, rekao je Orpo.

Istakao je da vlada ne prihvata nacizam, nacionalsocijalizam i druge ekstremističke pokrete.

- Vladin program polazi od egalitarnog društva, ljudskih prava, poštovanja međunarodnih ljudskih prava, vladavine prava, poštovanja slobode štampe i osnovnih vrednosti zapadnog liberalnog društva. Rad vlade je zasnovan na tim vrednostima, a moj posao je da brinem o njima, poručio je finski premijer.

Junila, ministar ekonomije, podneo je 30. juna ostavku posle samo 10 dana provedenih na toj funkciji.

On je u saopštenju naveo da zbog nastavka rada vlade i ugleda Finske ne može da nastavi da obavlja ministarsku funkciju na zadovoljavajući način.

Ministar je bio prinuđen da podnese ostavku jer se šalio na račun nacističkog pozdrava "Hajl Hitler" i zbog toga što je bio govornik na događaju koji su organizovale neonacističke grupe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading