BERLUSKONI IMAO RAK I LEUKEMIJU,SI ĐINPINGA MUČI ANEURIZMA, ERDOGANA GASTROENTERITIS: Evo koje zdravstvene probleme imaju najpoznatiji svetski političari

Autor:

Svet

29.06.2023

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Političari i predsednici država nastoje da za vreme trajanja svog mandata pokazuju da su zdravi, snažni i energični. Ali i oni su naravno ljudi od krvi i mesa, i ranjivi na zdravstvene probleme. Neki od njih se i razbole dok su na funkciji, i dok se jedni trude da sve ostane tajna, drugi sa svojim problemima upoznaju javnost.

BERLUSKONI IMAO RAK I LEUKEMIJU,SI ĐINPINGA MUČI ANEURIZMA, ERDOGANA GASTROENTERITIS: Evo koje zdravstvene probleme imaju najpoznatiji svetski političari

Foto: Tanjug/AP

Evo koje zdravstvene probleme imaju najpoznatiji svetski političari:

Vladimir Putin

Od početka rada u Ukrajini svet zanima zdravstveno stanje predsednika Rusije Vladimira Putina. Dovoljno je da Putin kine, ili se zakašlje, pa da o njegovom zdravlju počnu da kruže razne glasine. Nakon što je delovao nesigurno u brojnim javnim nastupima, počelo je da se priča da ima rak krvi ili Parkinsonovu bolest.

Nekima se tokom posete Iranu činilo da šepa sa rukom koja visi pored tela, dok je nekima izgledalo da je Putin imao naduveno lice i hramao na paradi pobede 9. maja, dok su ga neki videli su ga kako se trese i hvata za stolove i stolice radi oslonca.

Za sada ipak nema sigurnih potvrda da ruski predsednik ima neki ozbiljan problem. 

Republika

Foto: printscreen/RT

 

 

Aleksandar Lukašenko

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je u maju izazvao brojne špekulacije o svojoj bolesti, jer se na svečanosti u Moskvi u maju, povodom pobede Sovjetskog Saveza nad Nemačkom nije osećao dobro i preskočio je delove komemoracije. Zatim se nije pojavio ni na ceremoniji u prestonici Minsku što je izazvalo spekulacije da je dugogodišnji lider ozbiljno bolestan. Beloruski opozicionari su tada navodili da je Lukašenko lečen je u elitnoj klinici u Minsku.

Si Đinping

Kineski predsednik Si Đinping navodno pati od cerebralne aneurizme i morao je da bude hospitalizovan krajem 2021. godine. On međutim, želi da se leči tradicionalnim kineskim lekovima umesto da ide na operaciju. U martu 2019., tokom Sijeve posete Italiji, primećeno je da je njegov hod neobičan, sa primetnim šepanjem, a kasnije u Francuskoj tokom iste turneje, viđen je kako mu treba pomoć dok je pokušavao da sedne. U izveštaju italijanske agencije ANI se dodaje da je tokom obraćanja javnosti u Šenženu u oktobru 2020. Sijevo kašnjenje, spor govor i kašalj takođe doveli do spekulacija o njegovom lošem zdravlju. 

Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan bolovao je u maju od stomačne infekcija koja ga je privremeno sprečila da učestvuje u izbornoj kampanji. Erdoganu je pozlilo uživo na televiziji, a turski ministar zdravlja Fahretin Koca rekao je da Erdogan pati od gastroenteritisa.

Glasine o Erdoganovom zdravlju kruže otkako je bio podvrgnut dvema gastrointestinalnim operacijama 2011. i 2012. godine, koje su mu ostavile mali zastoj u hodu što je podstaklo neke od spekulacija na društvenim mrežama.

Donald Tramp

Bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa smatraju neuravnoteženim i narcisoidnim, i dok neki smatraju da nije poremećen, Ali Nasir Gaemi - autor knjige "Prvoklasno ludilo: Otkrivanje veza između liderstva i mentalnih bolesti" smatra da Tramp ima „klasične manične simptome".

Ovaj profesor psihijatrije sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Tafts u Bostonu kaže da Tramp skoro uopšte ne spava i da ima veoma visok nivo fizičke energije.

„Veoma je impulsivan kad je u pitanju trošenje, seksualno je impulsivan, ne može da se skoncentriše. Njegove osobine bile su mu veoma korisne tokom predsedničke kampanje, u kojoj je bio izuzetno kreativan. Uspevao je da primeti stvari koje normalne, mentalno zdrave, stabilne osobe, kao što je Hilari Klinton, na primer, nisu uspevale."

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Silvio Berluskoni

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni preminuo je početkom juna u 86. godini, pošto je već duže vreme bolovao od leukemije od koje se intenzivno lečio. Berluskonijevo zdravlje bilo je značajno pogoršano poslednjih godina njegovog život, sa operacijom na otvorenom srcu 2016. i brojnim prijemima u bolnicu od kada se pre tri godine zarazio kovid-19.

Berluskoni je ranije pobedio rak prostate, koji je opisao kao "noćnu moru koja traje mesecima".

 Predsedniku Paname dijagnostikovan poremećaj krvi

Predsedniku Paname Laurentinu Kortizu dijagnostikovan je prošle godine retki poremećaj krvi.

69-godišnji Kortizo je tada rekao da je mijelodisplastični sindrom „srednjeg rizika“ otkriven kao deo rutinskih testova krvi napravljenih u maju koji su pokazali pad njegovog hemoglobina i broja belih krvnih zrnaca.

Mijelodisplastični sindrom utiče na krvotvorne ćelije u koštanoj srži, a američko udruženje za rak smatra da je to vrsta te zloćudne bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading