KAKO SE PRAVE DECA I OD ČEGA ZAVISI NJIHOV POL!? Profesor dobio otkaz posle 20 godina rada zbog zamerki studenata! Šta vi mislite o njegovim predavanjima!? (VIDEO)

Autor:

Svet

27.06.2023

08:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos činjenici da je dr Varki predavao po nastavnom planu i programu koji je odobren u školi i zasnovan na nauci, koledž Svetog Filipa tvrdi da je njegovo učenje bilo religiozno, navodi advokatska kancelarija koja ga zastupa.

KAKO SE PRAVE DECA I OD ČEGA ZAVISI NJIHOV POL!? Profesor dobio otkaz posle 20 godina rada zbog zamerki studenata! Šta vi mislite o njegovim predavanjima!? (VIDEO)

Foto: shutterstock

Koledž Svetog Filipa u San Antoniju u Teksasu je navodno otpustio jednog od svojih profesora biologije jer je učio svoje studente da pol određuju X i Y hromozomi.

First Liberti Institute, advokatska kancelarija koja brani versku slobodu Amerikanaca, poslala je pismo društvenom koledžu u ime profesora dr Džonsona Varkija, zahtevajući da ga institucija vrati na posao nakon što je otpušten u januaru 2023. godine.

- Kada je predavao ljudski reproduktivni sistem, dr Varki je takođe naveo da je pol čoveka određen hromozomima X i Y i da se reprodukcija mora desiti između muškarca i žene da bi se nastavila ljudska vrsta - navodi First Liberti u svom pismu. - U toku nastave iz ljudske anatomije i fiziologije davao je ove izjave na svakom času 20 godina, bez ikakvih incidenata ili pritužbi.

Međutim,  28. novembra 2022. godine, četvoro Varkijevih učenika izašlo je sa ovog časa kada je izjavio da je pol određen X i Y hromozomima, baš kao što je to činio desetine puta ranije.

U pritužbama protiv Varkeia navodi se da je učestvovao u „verskom propovedanju, diskriminatorskim komentarima o homoseksualcima i transrodnim osobama, retorici protiv abortusa i mizoginim šalama“ i da je njegovo učenje „guralo van granica akademske slobode sa njegovim ličnim mišljenjima koja su bila uvredljiva mnogim pojedincima u učionici“, navodi se u pismu.

- Uprkos činjenici da je dr Varki predavao po nastavnom planu i programu koji je odobren u školi i zasnovan na nauci, koledž Svetog Filipa tvrdi da je njegovo učenje bilo religiozno - navodi  First Liberti i navodi da su profesorova učenja podržana njegovim obrazovanjem i iskustvom u svojoj oblasti, kao i njegovim religioznim uverenjima, ali „tokom svog zaposlenja, nikada ni sa jednim studentom nije razgovarao o svojim ličnim stavovima – verskim ili drugim – o ljudskom polu ili seksualnosti".

- Kao vanredni profesor, dr Varki je 22 godine predavao ljudsku anatomiju i fiziologiju na koledžu Sent Filip za više od 1.500 studenata, gde je predavao iste principe za koje je ove godine dobio otkaz - navodi First Liberti.

First Liberti je rekao da koledž učestvuje u nezakonitoj verskoj diskriminaciji pri zapošljavanju prema Prvom amandmanu i naslovu VII Zakona o građanskim pravima iz 1964. godine, tvrdeći da Varki „veruje da je kao hrišćanin i kao profesor dužan da predaje tačne, istinite koncepte koji u skladu sa njegovim dugogodišnjim istraživanjem i proučavanjem u oblasti ljudske biologije."

- Glupo je da bi, nakon što je predavao više od 20 godina, Sveti Filip otpustio dr Varkija zbog predavanja osnovne, široko prihvaćene biologije - rekla je Kejša Rasel, savetnica Instituta za prve slobode. - Dr Varki je dvadeset godina dobijao uzorne ocene rada, predajući nauku zasnovanu na činjenicama, široko prihvaćenu. Ali sada kada su kulturne elite u sukobu sa ovim idejama, škola više ne podržava profesore koji ih predaju. Koledž je prekršio ustavni zakon dr Varki i zakonska prava kada ga otpusti, i mora ga odmah vratiti na posao.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading