SONAR PONOVO UHVATIO ZVUKOVE U DUBINI MORA! Ima li nade za članove nestale podmornice? Evo zašto direktor OceanGate nije hteo iskusnog kontrolora na podmornici

Autor:

Svet

22.06.2023

06:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pod vodom, dva ROV-a su u potrazi, a "još nekoliko" je bilo na putu i ​​očekivalo se da će stići do četvrtka ujutru da skeniraju morsko dno.

SONAR PONOVO UHVATIO ZVUKOVE U DUBINI MORA! Ima li nade za članove nestale podmornice? Evo zašto direktor OceanGate nije hteo iskusnog kontrolora na podmornici

Foto: YouTube/Printscreen

Pojačani su spasilački napori u potrazi za nestalom podmornicom koja je prevozila pet putnika do mesta olupine Titanika, a po svemu sudeći, podvodni sonar je ponovo uhvatio zvukove koji bi mogli poticati sa ove podmornice, javljaju američki mediji.

Stručni podmorničar iz britanske kraljevske mornarice, tim francuskih stručnjaka za vozila na daljinsko upravljanje (ROV) i više brodova i podvodnih plovila pridružili su se potrazi, rekao je kapetan Džejmi Frederik, koordinator odgovora Prvog okruga obalske straže, na konferenciji za novinare u sredu popodne.

Potraga je rasla "eksponencijalno" na površini koja je otprilike dva puta veća od Konektikata i duboka 2,5 milje, rekao je on.

- Postoji ogromna složenost u vezi sa ovim slučajem, zbog lokacije koja je tako daleko od obale i zbog koordinacije između više agencija i nacija - rekao je Frederik.

Podsetimo, podmornica od 22 stope izgubila je kontakt sa svojim brodom za podršku u nedelju oko sat i 45 minuta nakon ronjenja. Na brodu su britanski avanturista, dva člana ugledne pakistanske poslovne porodice, stručnjak za Titanik i izvršni direktor kompanije OceanGate, kompanije sa sedištem u državi Vašington koja upravlja vozilom.

Pet brodova na površini okeana tragalo je za podmornicom pod nazivom Titan, a očekivalo se da će se još pet pridružiti tim naporima, rekao je Frederik. Pod vodom, dva ROV-a su u potrazi, a "još nekoliko" je bilo na putu i ​​očekivalo se da će stići do četvrtka ujutru da skeniraju morsko dno, rekao je on. Avioni su takođe tražili tokom celog dana.


- Oprema koja je na licu mesta i dolazi je najsofisticiranija na svetu i sigurno je sposobna da dostigne te dubine - rekao je Šon Lit, izvršni direktor Horizon Maritime, kanadske kompanije koja je suvlasnik istraživačkog broda koji je lansirao Titan.

Američka mornarica saopštila je u sredu rano popodne da je specijalni sistem za spasavanje u dubokoj vodi koji može da podigne do 60.000 funti stigao do Sent Džonsa u Kanadi i da bi mogao da se koristi za podizanje Titana na površinu, iako možda nije spreman za još jedan 24 sati. Titan je težak 20.000 funti

Brodovi za pretragu preusmereni su u utorak nakon što je "više" aviona otkrilo podvodnu buku u toj oblasti.

Mornarički akustični analitičari proučavali su zvukove, koji su se ponovo čuli u sredu, rekao je on.

- Ne znamo šta su. Dobra vest je da tražimo u oblasti gde su buke otkrivene - rekao je Frederik.

RAŠ ŽELEO DA TIM BUDE MLAĐI

Izvršni direktor kompanije OceanGate Ekpeditions Stokton Raš, koji se nalazi na brodu nestale podmornice, jednom je objasnio zašto ne želi da angažuje "50-godišnje bele momke" sa vojnim iskustvom da upravljaju brodovima svoje kompanije.

Raš je rekao da ceni više kapetane koji su „inspirativni“ nego iskustvo, napominjući da „svako može da vozi podmornicu“, koja se kontroliše pomoću kontrolera za video igrice od 30 dolara.

- Kada sam započeo posao, jedna od stvari koje ćete naći, postoje i drugi podoperateri, ali oni obično imaju gospodu koja su bivši vojni podmornici, i videćete čitavu gomilu 50-godišnjaka - rekao je Raš za Teledine Marine u intervjuu za Zoom 2020.

- Želeo sam da naš tim bude mlađi, da bude inspirativan, i neću inspirisati 16-godišnjaka da se bavi pomorskom tehnologijom, već 25-godišnjaka, znate, koji je podpilot ili operater platforme ili jedan od naših tehničara - rekao je Raš i dodao:

- Tako da smo zaista pokušali da uključimo veoma inteligentne, motivisane, mlađe pojedince jer radimo stvari koje su potpuno nove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading