IAKO JE HANTER POSTIGAO DOGOVOR REPUBLIKANCI NE ODUSTAJU OD ISTRAGE: Nećemo se smiriti dok se ne otkrije puni stepen umešanosti predsednika Bajdena

Autor:

Svet

21.06.2023

07:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hanter Bajden izjašnjava se krivim po dve tačke optužnice.

IAKO JE HANTER POSTIGAO DOGOVOR REPUBLIKANCI NE ODUSTAJU OD ISTRAGE: Nećemo se smiriti dok se ne otkrije puni stepen umešanosti predsednika Bajdena

Foto: Tanjug/AP

Hanter Bajden, sin Džoa Bajdena, izjasniti krivim po dve tačke optužnice za namerno neplaćanje federalnog poreza na dohodak, saopštilo je američko ministarstvo pravde u sudskom podnesku.

Prema sporazumu o priznanju krivice, Hanter Bajden će takođe sklopiti sporazum o preusmeravanju pred suđenje za jedno krivično delo nezakonitog posedovanja oružja dok je bio korisnik droge. Ministarstvo pravde je navelo da je posedovao revolver Colt Cobra u Delaveru u oktobru 2018. dok je „znao da je bio nezakonit korisnik i zavisnik od kontrolisane supstance“. Sporazum će omogućiti odustajanje od optužbe za oružje ako Hanter Bajden ispuni određene uslove, koji nisu odmah bili jasni u utorak.


Optužbe protiv Hantera Bajdena proizašle su iz istrage koju je vodio Dejvid Vajs, američki tužilac u predsednikovoj matičnoj državi Delaver, koga je imenovao bivši predsednik Donald Tramp. Očekuje se da će Vajs preporučiti uslovnu kaznu za naplatu poreza, a Hanter Bajden će se pojaviti na suđenju u narednim nedeljama, piše The Guardian.

Vajsova kancelarija je nagovestila da je istraga protiv Hantera Bajdena "u toku", ali je advokat Kristofer Klark, koji zastupa predsednikovog sina, rekao da će sporazum o priznanju krivice rešiti istragu Ministarstva pravde.

- Znam da Hanter veruje da je važno da preuzme odgovornost za ove greške koje je napravio tokom perioda previranja i zavisnosti u svom životu. Raduje se nastavku oporavka i napredovanju - rekao je Klark u izjavi.

Bela kuća je u saopštenju navela:

- Predsednik i prva dama vole svog sina i podržavaju ga dok nastavlja da obnavlja svoj život. Nećemo imati više komentara.

Hanter (53) je dugo bio u fokusu napada Trampa i njegovih republikanskih saveznika koji su ga optuživali za loše postupke u poslovima vezanim za Ukrajinu i Kinu. Hanter je radio kao lobista, advokat, investicioni bankar i umetnik, i javno je detaljno opisao svoju borbu sa zloupotrebom supstanci. Hanter je imao sve veću javnu ulogu pored svog oca, pojavljujući se na državnoj večeri u čast francuskog predsednika Emanuela Makrona; na počasti Kenedi centra u Vašingtonu; i na putovanju u Republiku Irsku, piše The Guardian.

Sporazum o priznanju krivice će ga verovatno poštedeti vremena provedenog u zatvoru, ali su ga republikanci odmah iskoristili u pokušaju da nanesu političku štetu američkom predsedniku, koji je najavio svoju kandidaturu za reizbor 2024.

Tramp, koji je prošle nedelje optužen za optužbe da je namerno zatajio poverljiva dokumenta od saveznih vlasti, napao je sporazum o priznanju krivice kao nepravdu.

- Korumpirano Bajdenovo ministarstvo pravde upravo je raščistilo stotine godina krivične odgovornosti dajući Hanteru Bajdenu puku ’saobraćajnu kaznu‘“ - rekao je Tramp na svojoj platformi za društvene mreže Truth Social. 

SPORAZUM NE ZNAČI I KRAJ ISTRAGE

Kongresmen Džejms Komer, republikanski predsedavajući nadzornog odbora Predstavničkog doma, insistirao je da sporazum neće sprečiti njegovu komisiju da nastavi da istražuje Bajdena i njegove poslovne odnos:

- Da budemo jasni: optužbe Ministarstva pravde protiv sina predsednika Bajdena Hantera otkrivaju dvostepeni sistem pravde“. Ove optužbe protiv Hantera Bajdena i sporazuma o priznanju krivice ne utiču na istragu nadzornog odbora. Nećemo se smiriti dok se ne otkrije puni stepen umešanosti predsednika Bajdena u porodične planove.

Ali jedan broj pravnih stručnjaka odbacio je tvrdnje republikanaca o političkoj pristrasnosti, umesto toga tvrdeći da je sporazum Hantera Bajdena o priznanju krivice predstavljao prilično oštru kaznu s obzirom na optužbe koje su uključene, piše The Guardian.

Hunterov porez i poslove sa inostranstvom pod istragom su federalne velike porote u Delaveru najmanje od 2018. Njegovo članstvo u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije i njegovi napori da sklopi sporazume u Kini pokrenuli su pitanja republikanaca o umešanosti i njegovog oca.

Dok je FBI pokušao da ga intervjuiše 2020. godine, Hanter je bio primoran da javno prizna da je pod nadzorom, rekavši:

- Shvatam ovo veoma ozbiljno, ali sam uveren da će profesionalna i objektivna revizija ovih stvari pokazati da sam rešio svoje poslove zakonito i na odgovarajući način, uključujući i u korist profesionalnih poreskih savetnika, piše The Guardian.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading