BUGARI U PANICI: Dok ne stignu američki avioni F-16, ministarstvo odbrane traži motore za migove

Autor:

Svet

19.06.2023

11:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo odbrane Bugarske pokrenulo je javnu nabavku za šest motora za lovce MiG-29 a na poziv su se odazvale dve kompanije - domaći Terem holding i poljska firma WZL.

BUGARI U PANICI: Dok ne stignu američki avioni F-16, ministarstvo odbrane traži motore za migove

Foto: www.profimedia.rs

Izvođač tog važnog posla za posustalo bugarsko Ratno vazduhoplovstvo biće izabran direktnom pogodbom, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Od uspešnosti pokušaja da se nabave motori za sovjetske avione zavisiće da li će Bugarska uspeti u nameri da očuva minimum borbenih kapaciteta lovačke avijacije do dolaska prve tranše američkih aviona F-16 blok 70, koji se očekuju u prvom kvartalu 2025. godine.

Prema ranijem rasporedu, tada treba da stignu prva dva aviona F-16 iz SAD dok bi do kraja te godine bilo isporučeno dodatnih šest letelica istog tipa. Druga isporuka od osam aviona F-16 blok 70 biće obavljena do kraja 2028. godine (možda i 2029, u zavisnosti od izvora).

Sada je, međutim, situacija vrlo nepovoljna jer je zbog isteka resursa broj operativnih lovaca u bugarskoj avijaciji na minimumu.To negativno utiče na redovnu obuku i kontrolu vazdušnog prostora, što je aktivnost koja je naročito postala važna od februara prošle godine i napada Rusije na Ukrajinu.

Članstvo bugarske u NATO i promenljivi politički odnosi sa Moskvom i ranije su otežavali saradnju sa ruskim remontnim kompanijama, pa su određeni poslovi, poput remonta jurišnika

Su-25 dodeljivani Belorusiji, za koju se inače smatra da takve poslove rade kvalitetno i povoljno.

Nakon početka rata u Ukrajini postalo je jasno da od održavanja Migova 29 sa osloncem na

Rusiju (RSK MiG) više nema ništa, pa se zvanična Sofija okrenula drugim izvorima, a kao logičan izbor istakla se Poljska.

U ranijim razgovorima sa poljskom firmom WZL bilo je pomenuto da Bugarska može da računa na dva nova i remont četiri stara motora, što bi obezbedilo kratkotrajni predah lovačkoj avijaciji u kojoj je MiG-29 jedini tip aviona u upotrebi.

Prema tvrdnjama pojedinih bugarskih medija, jedan motor za MiG-29 iz Poljske već je isporučen krajem aprila. Iako se Bugarska strateški odlučila da sve Migove 29 i Suhoje 25 u perspektivi zameni sa F-16, trenutno se vodi bitka sa vremenom, od čijeg ishoda zavisi u kojem će stanju Ratno vazduholovstvo istočnog suseda Srbije dočekati prijem aviona iz SAD.

"U ovom trenutku deset pilota Ratnog vazduhoplovstva nalazi se na obuci u SAD, tako da će novi avioni biti primljeni i usvojeni po planu" rekao je bugarski ministar odbrane Dimitar Stojanov.

Stojanov je dodao da ta zemlja ulaže napore da prilagodi vazduhoplovnu infrastrukturu za prijem F-16, što je posao koji je odlagan već tri godine.

"Popravke koje smo do sada obavili su urađene visoko kvalitetno i u skladu sa zahtevima koje je odredilo Ratno vazduhoplovstvo. Svi potrebni infrastrukturni radovi biće obavljeni do kraja 2024. godine. Nakon toga američka strana obaviće sertifikaciju stanja infastrukture za isporuku aviona" rekao je Stojanov.

Govoreći o mogućnosti da se postojeći avioni tipa MiG-29 i Su-25 proslede Ukrajini, Stojanov jerekao da je takav zahtev stigao još početkom prošle godine ali da je i tada i sada odgovor bio da su ti avioni potrebni Bugarskoj.

"Od februara prošle godine do ove godine ništa se nije promenilo" rekao je Stojanov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading