ASADOV VELIKI POVRATAK: Arapska liga obnavlja članstvo Siriji nakon 12 godina (FOTO)

Autor:

Svet

07.05.2023

15:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Arapska liga je saopštila da su ministri spoljnih poslova zemalja članica ove organizacije Arapske lige usvojili odluku o vraćanju Sirije u njeno članstvo posle 12 godina suspenzije.

ASADOV VELIKI POVRATAK: Arapska liga obnavlja članstvo Siriji nakon 12 godina (FOTO)

Foto: Tanjug/AP, Printscreen

Rojters navodi da je odluka, koja je usvojena kao rezultat regionalnih nastojanja da se normalizuju odnosi sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom, doneta na ministarskom sastanku iza zatvorenih vrata u sedištu Arapske lige u egipatskoj prestonici Kairu.

Foto: Tanjug/AP

Odluka o vraćanju Sirije u članstvo Arapske lige doneta na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica ove organizacije

Članstvo Sirije u Arapskoj ligi je suspendovano 2011. posle krvavog gušenja protesta protiv Asada u vreme Arapskog proleća, što je potom dovelo do građanskog rata koji i dalje nije u potpunosti okončan.

Foto: Tanjug/AP

Sirijski predsednik Bašar el Asad tokom martovske posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Britanska agencija podseća da su mnoge arapske zemlje tada povukle diplomatske predstavnike iz Damaska, a u poslednje vreme je nekoliko arapskih država, uključujući i ključne poput Saudijske Arabije i Egipta, organizovalo bilateralne posete i sastanke sa Damaskom.

Foto: Tanjug/AP

Građanski rat u Siriji započeo 2011. i još nije u potpunosti okončan

Katar i još neke arapske države i dalje se protive punoj normalizaciji odnosa s Asadom dok se ne nađe političko rešenja za građanski rat u Siriji.

U Arapskoj ligi još uvek nije odlučeno o upućivanju poziva Asadu na samit te organizacije 19. maja u saudijskoj prestonici Rijadu, na kojem bi bilo reči o koracima ka normalizaciji odnosa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading