JEDNOM KAD KRENEMO, ČITAV SVET ĆE ZNATI! Ukrajina spremna za kontranapad, Rusija slabi?

Autor:

Svet

06.05.2023

22:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke grupe Vagner koja predvodi borbe za Bahmut, tvrdi da je u Bahmutu pod kontrolom Ukrajine ostalo svega 2,9 kvadratnih kilometara grada.

JEDNOM KAD KRENEMO, ČITAV SVET ĆE ZNATI! Ukrajina spremna za kontranapad, Rusija slabi?

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina je oformila osam novih brigade za iščekivanu kontraofanzivu, usred rastućih spekulacija u vezi njenog tajminga i procene uspeha, dok je američka vlada u međuvremenu objavila da je Rusija izgubila 20.000 ljudi u borbama za Bahmut - koji je inače “na ivici zauzimanja” od decembra - a da je ukupan broj ruskih gubitaka, dakle i mrtvih i ranjenih, porastao na čak 100.000.

Portparol Saveta nacionalne bezbednosti Bele kuće Džon Kirbi rekao je u ponedeljak da je Rusija, prema njihovim procenama, “samo od decembra pretrpela više od 100.000 gubitaka, uključujući više od 20.000 ubijenih u akciji, od čega su više od polovine bili borci Vagnera, mahom ruski osuđenici ubačeni u borbu bez dovoljno obuke, borbenog rukovodstva ili bilo kakvog osećaja za organizacionu komandu i kontrolu”, prenosi Blic.

- Rusija je iscrpila svoje vojne zalihe i oružane snage. Samo od decembra je, kako procenjujemo, pretrpela više od 100.000 žrtava, uključujući više od 20.000 ubijenih u akciji. To je stvarno zapanjujuća brojka - rekao je Kirbi, preneo je “Hil”.

Procene žrtava

On je rekao da je procena ruskih gubitaka zasnovana na “nekim umanjenim obaveštajnim podacima koje smo uspeli da prikupimo”, te porekao “smešnu tvrdnju” šefa Vagnera Jevgenija Prigožina, koji je u nedelju rekao da su pretrpeli samo 94 žrtve. Kirbi takođe nije izneo procenu ukrajinskih gubitaka u Bahmutu, te uputio na Kijev za takve informacije.

Zapadni saveznici ne procenjuju javno ukrajinske gubitke, navodeći da je to osetljiva informacija. Ali, nedavno procurela dokumenta Pentagona procenjuju da je u februaru bilo između 15.500-17.500 ukrajinskih žrtava u ratu do tada, navodi “Gardijan”.

Rusija je u utorak odbacila procene Vašingtona, dodajući da Vašington nema načina da dođe do tačnih podataka. Ali, nije pružila svoje brojke. Poslednji put kad je Moskva dala neke indikacije o svojim gubicima u Ukrajini je bilo u septembru, kad je ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da je ubijeno oko 5.937 vojnika.

Penzionisani američki potpukovnik Danijel Dejvis upozorio je da je gubitke teško utvrditi.

- Mislim da te brojke moramo uzei sa rezervom jer je mnoge od njih zaista teško utvrditi sem ako nemaju neku tajnu liniju do Kremlja odakle to dobijaju… I pored svih žrtava koje Rusija ima - a siguran sam da je taj broj prilično visok - takođe su naneli ogroman broj žrtava na ukrajinskoj strani u Soledaru i Bahmtu. Ključni problem za Ukrajinu će biti to što su mnogi vojnici koji su obeleženi za prolećnu ili letnju ofanzivu izgubljeni u Bahmutu. Ostaje da se vidi da li imaju dovoljno da krenu u ofanzivu a to ćemo verovatno saznati veoma brzo - rekao je Dejvis.

"Pripreme za kontraofanzivu skoro gotove"

Viši ukrajinski odbrambeni zvaničnik rekao je “CBS njuzu” da su pripreme za kontraofanzivu skoro gotove ali da će nedavne kiše možda odložiti početak. Ali, jednom kad krene, kako je rekao, “čitav svet će to znati”.

U međuvremenu, Ukrajina je oformila osam novih brigada za kontraofanzivu. Ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je u utorak reklo da je “potpuno formiralo” inicijalne “jurišne” brigade sastavljene od do 40.000 vojnika. Ali, vojnici će morati da prođu dodatnu obuku pre nego što budu spremni da učestvuju u borbama.

Igor Klimenko, ministar unutrašnjih poslova, rekao je “Interfaksu” da će vojnici biti ponovno opremljeni a da će proces instrukcija trajati još dve-tri nedelje pre nego što im se dodele zadaci “odgovarajuće ofanzivne jurišne operacije” pored ukrajinske armije.

“Gardijan” piše da su otvorena pitanja o tome koliko je bio uspešan proces regrutovanja za jurišne snage, usred zabrinutosti da se broj Ukrajinaca voljnih da se bore smanjuje kako rat doseže prag od 15 meseci. Obe strane su i dalje angažovane u iscrpljujućim borbama širom istočnog fronta, posebno oko Bahmuta gde Ukrajinci drže uporište uprkos skoro jednogodišnjim ruskim napadima na grad i njegovu okolinu.

Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke grupe Vagner koja predvodi borbe za Bahmut, tvrdi da je u Bahmutu pod kontrolom Ukrajine ostalo svega 2,9 kvadratnih kilometara grada.

Ukrajinska strategija

U međuvremenu je general pukovnik Oleksandr Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, rekao da je posetio Bahmut, gde su “doneli niz neophodnih odluka usmerenih na obezbeđivanje efikasne odbrane i nanošenje maksimalnih gubitaka neprijatelju”.

- Dajemo našim rezervama priliku da se pripreme, a i sami se pripremamo za buduće akcije - rekao je Sirski tokom posete kad je takođe dodelio vojnicima medalje.

Ukrajinska strategija je da nanosi Rusiji teške gubitke dok postepeno napreduje u Bahmutu. Procurela dokumenta Pentagona ukazuju da je ubacila pojačanja da spreči opkoljavanje grada dok postepeno stvara snage sposobne da izvedu kontranapad kako se vreme poboljšava.

U istom dokumentu navodi se da je u vežbi rata zaključeno da je Ukrajini za proboj potrebno 12 novih brigada, koje se sastoje od tri njene i devet obučenih i opremljenih zapadnih tenkovima tipa “leopard”, oklopnim vozilima i drugom standardnom NATO opremom.

Nije jasno da li je novoformirana jurišna snaga, koja je zadužena da pomogne redovnoj vojsci, deo potrebnih brigada ili dodatna rezerva. Iako ih je formiralo Ministarstvo unutrašnjih poslova, snage su pod kontrolom Ministarstva odbrane jednom kad se rasporede.

Pripadnici snaga su sve dobrovoljci, mešavina novih regruta, policije i nešto veterana iz prethodnih sukoba sa Rusijom, iako se za sprovođenje ofanzivne operacije generalno smatra da je neophodan viši stepen obuke.

"Imaju sve što im treba za kontraofanzivu"

Američki general Kristofer Kavoli je krajem aprila rekao da ukrajinske vojne snage imaju svu potrebnu opremu, oružje i municiju da pokrenu svoju dugo čekanu prolećnu ofanzivu.

O velikoj ukrajinskoj kontraofanzivi priča se od kraja prošle godine, dok procurela dokumenta Pentagona govore da je njen početak planiran za 30. april, a nedavna dešavanja u Hersonu možda su rani znak toga. Prema Institutu za proučavanje rata (ISW), video koji su objavili proruski blogeri pokazuje da su ukrajinske snage uspostavile pozicije na istočnoj strani reke Dnjepar, što je moguća polazna tačka za eventualne pokušaje da se ponovo osvoji Krim.

Rusija se takođe priprema za sledeću fazu rata, u nadi da može da spreči Ukrajinu da izvrši bilo kakav smisleni proboj i učvrsti svoju vlast na delu teritorije koju je zauzela na istoku i jugu. Šojgu je rekao da je oružanim kompanijama naloženo da brzo povećaju “tempo i obim proizvodnje” a posebno da udvostruče proizvodnju visoko preciznih projektila. Uspeh invazije, kako je rekao, zavisi od “blagovremenog popunjavanja”.

U međuvremenu, Ukrajinci su poručili da su spremni za kontraofanzivu i da će "udariti tamo gde niko ne očekuje".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading