SAVETNIK ZELENSKOG OZBILJNO UPOZORIO PEKING: Morate napraviti IZBOR

Autor:

Svet

28.04.2023

18:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Кina će morati da se distancira od Rusije kako bi ostala ekonomski i politički jak igrač, rekao je na TV kanalu Rada Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog.

SAVETNIK ZELENSKOG OZBILJNO UPOZORIO PEKING: Morate napraviti IZBOR

Foto: Tanjug/AP Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin

U sredu je kineski predsednik Si Đinping imao telefonski razgovor sa Volodimirom Zelenskim.

Potonji je rekao da je razgovor bio dug i informativan, a najavio je i imenovanje ukrajinskog ambasadora u Кini. Lider NR Кine je tokom razgovora rekao da će Кina poslati specijalnog predstavnika vlade za evroazijska pitanja u Ukrajinu i druge zemlje radi detaljne razmene mišljenja o političkom rešavanju ukrajinske krize, prenosi Ria.ru.

- Godinu dana Кina nije mogla da odluči o svom stavu, a sada mora da napravi izbor: ili će raditi u okvirima definisanim međunarodnim pravom, a zatim zameniti Rusiju u punom smislu te reči, ili Кina nastavlja da se drži po strani, a onda će postepeno gubiti svoj uticaj, uključujući i ekonomski - rekao je Podoljak.

Zvaničnik smatra da je za ukrajinsku stranu važno da Кina ekonomski ne pomaže Ruskoj Federaciji - „ne učestvuje u ruskom vojno-industrijskom kompleksu, ne deluje kao ruski informativni ili diplomatski agent“.

Кineske vlasti su u februaru predložile svoj mirovni plan za ukrajinsku krizu. Uključuje 12 tačaka, uključujući pozive na prekid vatre, poštovanje legitimnih interesa svih zemalja u oblasti bezbednosti i rešavanje humanitarne krize u Ukrajini. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina , mnoge tačke kineskog mirovnog plana mogu se uzeti kao osnova za rešenje kada za to budu spremni na Zapadu i u Кijevu.

Zelenski je u decembru 2022. rekao da je povlačenje ruskih trupa na granice iz 1991. bio jedini način da se okončaju neprijateljstva u Ukrajini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading