SI ĐINPING ŠALJE OPERATIVCA U KIJEV: Predsednik Kine rešio da zaustavi rat Rusije i Ukrajine, sat vremena pričao sa Zelenskim (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

27.04.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Misija francuskog predsednika Emanuela Makrona u Pekingu ranije ovog meseca ipak je urodila plodom, pošto je kineski predsednik Si Đinping poslušao molbu šefa Jelisejske palate i po prvi put pozvao telefonom ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

SI ĐINPING ŠALJE OPERATIVCA U KIJEV: Predsednik Kine rešio da zaustavi rat Rusije i Ukrajine, sat vremena pričao sa Zelenskim (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/Ap, Shutterstock

Iako je delovalo da su se Makron i Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, vratili praznih šaka iz Kine, gde su pokušavali da ubede Sija da zaustavi rusku agresiju ma Ukrajinu, sve se promenilo nekoliko nedelja kasnije.

Foto: Tanjug/AP

Makron i Fon der Lajenova uspešno obavili misiju u Pekingu

Predsednik Kine razgovarao je sa Zelenskim, kojem je preneo da će Peking poslati predstavnike u Ukrajinu i sa svim stranama razgovarati o rešavanju krize u toj zemlji.

Ovo je prvi bio kontakt dvojice lidera od početka ruske agresije na Ukrajinu, a Si Đinping je kazao da će se Kina usredsrediti na promovisanje mirovnih pregovora i uložiti napore da dođe do prekida vatre što je pre moguće.

Foto: Tanjug/AP

Kineski predsednik Si Đinping

- Kao stalna članica Saveta bezbednosti UN i velika i odgovorna zemlja, nećemo ni da sedimo skrštenih ruku, niti da sipamo ulje na vatru, a još manje da pokušavamo da profitiramo od toga - rekao je Si.

On je ponovio da je Kina već isporučila nekoliko tura humanitarne pomoći Ukrajini i da je spremna da sa time nastavi u okviru sopstvenih kapaciteta. Si je dodao da je ukrajinska kriza snažno uticala na međunarodnu situaciju.

- Kriza u Ukrajini postaje sve teža, što snažno utiče na međunarodnu situaciju. Što se tiče pitanja Ukrajine, Kina se dosledno zalaže za mir - zaključio je kineski predsednik.

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini traje već više od 14 meseci

U saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova nije pomenuta Rusija, niti to da li će Kina poslati izaslanika i u Moskvu, ali se navodi da "u nuklearnom ratu nema pobednika" i da su pregovori jedini održivi izlaz iz rata.

- Sve zainteresovane strane treba da ostanu mirne i suzdržane u suočavanju sa nuklearnim pitanjem i da istinski sagledaju budućnost i sudbinu sebe i čovečanstva u celini i rade zajedno na upravljanju krizom - navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/AP

Ju Džun, zamenik direktora odeljenja za Evroaziju Ministarstva spoljnih poslova Kine

Ju Džun, zamenik direktora odeljenja za Evroaziju Ministarstva spoljnih poslova Kine, izvestio je medije o razgovoru Sija i Zelenskog i poručio da je "Kina posvećana promovisanju mirovnih pregovora na nepristrasan način".

Iz Kijeva je navedeno da je razgovor Sija i Zelenskog trajao oko sat vremena. Zelenski je odmah na Tviteru objavio da je imao dug i sadržajan razgovor sa Sijem.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

- Verujem da će ovaj razgovor, kao i imenovanje ukrajinskog ambasadora u Kini, dati snažan podsticaj razvoju naših bilateralni odnosa - naveo je Zelenski.

On je u više navrata tražio od kineskog predsednika da se sastanu, posebno posle Sijeve posete ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u Kremlju u martu.

Foto: Tanjug/AP

Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Zaharova ne veruje u uspešnost poziva na mir

Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, izjavila je da je Moskva konstatovala spremnost Pekinga da uspostavi pregovarački proces, ali i istakla da nije problem u nedostatku dobrih planova.
- Primećujemo spremnost kineske strane da uloži napore za uspostavljanje pregovaračkog procesa. Kijevski režim do sada pokazuje odbacivanje bilo kakvih razumnih inicijativa, usmerenih na političko i diplomatsko rešenje ukrajinske krize, a eventualni pristanak na pregovore uslovljen je ultimatumima sa namerno nerealnim zahtevima - rekla je Zaharova.
Ona je, komentarišući telefonski razgovor Zelenskog i Sija, ocenila da su vlasti u Kijevu i "njihovi zapadni zaštitnici" već demonstrirali sposobnost da okončaju miroljubive inicijative.
- Prema tome, malo je verovatno da će bilo kakve pozive na mir na adekvatan način primiti marionete koje kontrolišu iz Vašingtona - rekla je Zaharova.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading