PODIGNUTA BORBENA GOTOVOST! Ruski vojni brodovi iznenada u Tihom okeanu

Autor:

Svet

15.04.2023

18:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim što Putin šalje poruku Siju da je sa njim, to je i poruka 'kolektivnom Zapadu', ali i konkretno Japanu.

PODIGNUTA BORBENA GOTOVOST! Ruski vojni brodovi iznenada u Tihom okeanu

Foto: www.profimedia.rs

Rusija želi da pokaže i potvrdi da krv supersile i dalje teče u njenim venama i da je važan faktor na globalnoj sceni i da može biti prisutna i u drugim svetskim žarištima. Stoga je podigla borbenu gotovost svoje Pacifičke flote na novi nivo i započela višednevne vojne vežbe.

Razlog za razmetanje Rusije u tom važnom regionu je rastuća tenzija vezana za krizu oko Tajvana, ali i indirektno zbog problema koje ima na ratištu u Ukrajini. Prema mišljenju analitičara Američkog instituta za proučavanje rata (ISV), Rusija želi da privuče pažnju Kine i da je poveže za sebe, i pokaže da se na nju mora računati i u toj oblasti. Moskva želi da demonstrira svoju vojnu i političku moć u tom regionu i pokaže Kini da je spremna i sposobna da stane uz nju, pogotovo što je pacifički basen oblast u kojoj Kina želi da se pozicionira kao glavni igrač.

Foto: Profimedia

 

Ruski vojni analitičar, pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk , rekao je Moskovskom Komsomolu (MK) da je ovo bio i test reakcije SAD u toj oblasti, ali je uveren da manevri nisu bili neočekivani.

- Kina izvodi vežbe u blizini Tajvana i ne isključujem mogućnost da su ove ruske vežbe koordinisane sa Kinom - kaže pukovnik Matvijčuk.

Tenzije podižu i prorežimski ruski mediji, a prokremljanski vojni analitičar Vasilij Dandikin za portal Argumenti i fakti (Aif.ru) ne krije da su manevri ruska podrška Kini i da je takva podrška, smatra on, je realizacija dogovora Vladimira Putina i Si Đinpinga na nedavnom sastanku u Moskvi.

Rusija, pak, pokušava da se potvrdi kao ravnopravna vojno-politička sila i pokaže Pekingu spremnost na partnerstvo, pa i savezništvo, a Zapad da u slučaju bilo kakve eskalacije situacije u tom delu sveta, Kremlj je već izabrao stranu.

Međutim, osim što je Vladimir Putin poslao poruku Si Đinpingu da je uz njega podizanje Pacifičke flote je i poruka Zapadu, ali posebno Japanu.

Foto: Tanjug/AP

 

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je da su vežbe „preventivna mera“ i da se utvrdi spremnost ruskih oružanih snaga da se suprotstave „iznenadnoj invaziji“. Manevri se odvijaju u neposrednoj blizini Japana, a ruska flota, zajedno sa delom Vazdušno -kosmičkih snaga, uvežbava, kako je rekao načelnik ruskog Generalštaba general Valerij Gerasimov, „odbranu od agresije na pomorstvo ruta."

Ruska vojska uvežbava „odbijanje neprijateljskog iskrcavanja na Kurilska ostrva i Sahalin“, prenosi agencija Interfaks. Ne treba podsećati da su Rusija i Japan u teritorijalnom sporu oko Kurila još od kraja Drugog svetskog rata, kada je SSSR, odnosno Rusija anektirala sporna Kurilska ostrva kao ratni plen, a od tada Japan traži da se vrate barem delovi ostrva koji su najbliži njenim obalama - Iturup, Kunašir, Šikotan i ostrva Habomai. Moskva odbija bilo kakve razgovore o tome, a ratnohuškački kremaljski jastrebovi spremni su, kažu, da uđu u rat za Kurile.

Zbog toga Rusija i Japan nikada nisu potpisali mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata, a iako Japan to ne traži, ruski prorežimski mediji govore o „rastu nacionalističkih i militarističkih težnji u Japanu“.Fumio Kišida „stvara atmosferu revanšizma i insistira na povratku Kurila”.

Foto: Tanjug/AP

 

Nedavno su prokremljanski mediji pominjali i ostrvo Sahalin kao moguću metu, jer je polovina Sahalina bila deo japanske teritorije koja je takođe pripojena Rusiji posle kapitulacije Japana u Drugom svetskom ratu.

Ne treba zaboraviti da su Rusi podigli svoju pacifičku flotu samo nekoliko dana nakon što je počela najveća zajednička vojna vežba filipinske i američke mornarice, a dan ranije Kina je završila manevre oko Tajvana. Kineska vojska je izvodila vežbe za blokadu Tajvana. Bio je to odgovor Pekinga na nedavni sastanak između tajvanskog predsednika Cai Ing-vena i predsednika Predstavničkog doma SAD Kevina Makartija.

Rusiji bi svakako odgovaralo da dodatno proključa oko Tajvana, pa čak i da se Kina usudi da izvrši invaziju, jer bi to, prema njenim procenama, odvratilo pažnju sveta od agresije na Ukrajinu, smanjilo pritisak na Moskvu i još više angažovalo SAD, jer bi se sukob približio njenim obalama.

Osim toga, ne treba zanemariti još tri važne činjenice - da u novom budžetu Japan ima najveća izdvajanja za vojsku u poslednjih 50-60 godina i da se od maja u Hirošimi održava redovni samit zemalja članica G7. 19. do 21., na kojoj se očekuje i dolazak američkog predsednika Džoa Bajdena i, treće, ovih dana se pojavila informacija da Kina namerava da isporuči Rusiju oružjem. Peking je negirao optužbe SAD.

Uz to, Japan je jedna od važnih zapadnih zemalja koja podržava Ukrajinu, pa neki ruski nezavisni analitičari smatraju da Moskva želi da produbi i ubrza nestabilnost i u Tihom okeanu, kako bi usporila zapadnu vojnu pomoć Ukrajini, a širenjem strah od mogućeg novog rata (Tajvan) uticao je na javno mnjenje zapadnih zemalja da više ne pomaže Ukrajini u odbrani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading