ŠOLC OSTVARUJE PLAN MERKELOVE KOJI JE PUTIN ZAUSTAVIO: Nemačka gasi poslednju nuklearnu elektranu

Autor:

Svet

14.04.2023

15:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka će u subotu ugasiti poslednja tri aktivna nuklearna reaktora čime se konačno ostvaruje odluka koju je nekadašnja kancelarka Angela Merkel donela pre više od decenije.

ŠOLC OSTVARUJE PLAN MERKELOVE KOJI JE PUTIN ZAUSTAVIO: Nemačka gasi poslednju nuklearnu elektranu

Foto: Tanug/AP, Shutterstock

Dojče vele (DW) navodi da je Štefi Lemke, nemačka ministarka zaštite životne sredine iz stranke Zeleni, krajem marta okončala raspravu koja je zemlju godinama držala u neizvesnosti.

Foto: Tanjug/AP

Nuklearna elektrana u Nemačkoj

- Kada se sve sabere, rizici nuklearne energije se ne mogu kontrolisati i stoga okončanje korišćenja nuklearne energije čini našu zemlju sigurnijom, a time se izbegava i dalje stvaranje nuklearnog otpada - rekla je ona.

Foto: Tanjug/AP

Štefi Lemke, nemačka ministarka zaštite životne sredine

Pre toga, Nemačku je tresla burna rasprava o nuklearnoj energiji. Vlada koju čine Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) kancelara Olafa Šolca, Zelenih i Partije slobodnih demokrata (FDP) zapravo se još u koalicionom sporazumu dogovorila da će se pridržavati nemačkog postepenog ukidanja nuklearne energije, o kojem je već odlučeno 2011.

Foto: Tanjug/AP

Nemački kancelar Olaf Šolc

Poslednje nuklearne elektrane trebalo je da budu zatvorene do kraja 2022, ali je rat Rusije protiv Ukrajine sve promenio.

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini poremetio planove Nemačke

Prekinute su isporuke ruskog gasa Nemačkoj i strahovalo se od energetske krize.Šolc je na kraju odlučio da bude produžen rad preostalih elektrana do sredine aprila 2023.

Foto: Tanjug/AP

Zbog prekida isporuka ruskog gasa Nemačkoj strahovalo se od energetske krize

DW navodi da će tri nemačke elektrane koje još rade konačno prekinuti napajanje 15. aprila. U jednom trenutku je 19 nemačkih nuklearki isporučivalo trećinu električne energije u zemlji, poslednji put to je bio slučaj pre dvadesetak godina.

Navodi se da je u Nemačkoj 2002. Jirgen Tritin, tadašnji ministar životne sredine iz redova Zelenih, progurao prvu odluku o napuštanju korišćenja nuklearne energije.

Foto: Tanjug/AP

Reaktori japanske elektrane u Fukušimi oštećeni 2011. zemljotresom i cunamijem

To su prvobitno ublažile kasnije vlade, ali je katastrofa reaktora u Fukušimi u Japanu 2011. konačno zapečatila sudbinu nemačkih nuklearnih elektrana.

Foto: Tanjug/AP

Angela Merkel, bivša nemačka kancelarka

Tadašnja demohrišćanska kancelarka Angela Merkel odlučila da se postupno okonča upotreba nuklearne energije u Nemačkoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading