TRAMP OPET PRED SUDOM NA MENHETNU: Sumnja se da je "naduvao" vrednost svoje imovine za nekoliko milijardi dolara!

Autor:

Svet

14.04.2023

08:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tramp daje iskaz u okviru višegodišnje istrage o njegovim poslovima i porodici.

TRAMP OPET PRED SUDOM NA MENHETNU: Sumnja se da je "naduvao" vrednost svoje imovine za nekoliko milijardi dolara!

Foto: Tanjug-AP

Bivši predsednik SAD Donald Tramp ponovo je na Menhetnu, u okviru istrage njujorške državne tužiteljke Leticije Džejms, drugi put otkako je preuzela dužnost 2019. godine, javljaju američki mediji.

Tramp daje iskaz u okviru višegodišnje istrage o njegovim poslovima i porodici.

Tramp se više od 400 puta pozvao na svoja prava iz petog amandmana tokom prvog izlaganja u avgustu. Negirao je bilo kakvo krivično delo i rekao da je istraga politički motivisana i da je "lov na veštice".

- Predsednik Tramp ne samo da je voljan već će i da danas svedoči pred državnim tužiocem. On ostaje odlučan u svom stavu da nema šta da krije i raduje se što će obavestiti državnog tužioca o ogromnom uspehu njegove kompanije vredne više milijardi dolara - rekla je Trampova advokatica Alina Haba u četvrtak.

Džejmsova, inače demokrata, podnela je tužbu protiv Trampa u septembru navodeći da su on i njegova kompanija doveli banke i druge u zabludu o vrednosti njegove imovine.

Tužiteljka je tvrdila da su Tramp i njegova deca, Donald Mlađi, Ivanka i Erik, kao i njegovi saradnici i preduzeća, navodno počinili "brojne radnje prevare i lažnog predstavljanja" u svojim finansijskim izveštajima.

Džejmsova je tvrdila da je Tramp "naduvao svoju neto vrednost za milijarde dolara" i rekao da su mu u tome pomogla njegova deca.

Dok je Tramp bio predsednik, Džejmsova je tužila njegovu administraciju na desetine puta, osporavajući politiku o životnoj sredini, imigraciji, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i drugim pitanjima.

Tramp je tužio Džejmsovu u novembru i tvrdio da je ona zloupotrebila položaj glavnog tužioca da bi povredila njega, njegovu porodicu i njegov biznis. Tramp je tvrdio da je Džejmsova vodila "nemilosrdni, poguban, javni i neoprostivi krstaški rat" protiv njega "sa ciljem da ga uništi lično, finansijski i politički".

Tramp je u januaru dobrovoljno odbacio tu tužbu.

Trampova izjava u Njujorku u četvrtak dolazi nedelju dana nakon njegovog pojavljivanja pred sudom u donjem Menhetnu.

Tramp, koji je trenutno vodeći republikanski predsednički kandidat za 2024. godinu, izjasnio se da nije kriv po 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih zapisa u Njujorku, odnosno "tihe" isplate novca zvezdi filmova za odrasle Stormi Denijels da bi ćutala o njihovoj aferi.

Optužbe, koje se odnose na tajne isplate novca tokom predsedničke kampanje 2016, proizišle su iz višegodišnje istrage okružnog tužioca Menhetna Alvina Brega.

Breg je naveo da je Tramp "uzastopno i na prevaru falsifikovao njujoršku poslovnu evidenciju da bi sakrio kriminalno ponašanje koje je sakrilo štetne informacije od glasačke javnosti tokom predsedničkih izbora 2016. godine".

U 2019, savezni tužioci u Južnom okrugu Njujorka odbili su da optuže protiv Trampa u vezi s isplatama glumici Stormi Denijels i bivšoj "Plejboj" manekenki Karen Mekdugal. Federalna izborna komisija je takođe pokrenula istragu o ovom pitanju 2021.

Tramp je kritikovao istragu tužioca i optužnicu kao "politički progon i mešanje u izbore na najvišem nivou u istoriji".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading