GRANICA ZA VENČANJE POMERA SE NA 18 GODINA: Staje se na put ugovorenim brakovima, proveravaće se i "tradicionalne ceremonije"!

Autor:

Svet

27.02.2023

08:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakonska starosna granica za sklapanje braka danas raste sa 16 na 18 godina.

GRANICA ZA VENČANJE POMERA SE NA 18 GODINA: Staje se na put ugovorenim brakovima, proveravaće se i "tradicionalne ceremonije"!

Foto: pexels.com

Prema zakonu usvojenom prošle godine, ali koji danas stupa na snagu, šesnaestogodišnjaci i sedamnaestogodišnjaci više ne mogu da se venčaju ili stupe u građansko partnerstvo u Engleskoj ili Velsu.

Do sada su to mogli da rade sve dok je postojala saglasnost roditelja.

Promena, u skladu sa Zakonom o braku i građanskom partnerstvu (minimalna starost), doneta je da bi se deca zaštitila od prinudnog braka, piše Dejli mejl.

To znači da je sada kažnjivo ugovoriti brak maloletnika pod bilo kojim okolnostima, bez obzira da li je korišćena sila ili ne.

Zakon će takođe pokriti pravno neobavezujuće 'tradicionalne' ceremonije koje bi strane i njihove porodice i dalje smatrale brakovima.

Zakon je opisan kao „ogromni iskorak“ u borbi protiv „skrivene zloupotrebe“ prisilnog braka.

Nataša Ratu, direktorka dobrotvorne organizacije Karma Nirvana, osvrnula se na ugovorene brakove u Velikoj Britaniji.

- Nadamo se da će novi zakon pomoći da se poveća prijavljivanje (prinudnih brakova), pružajući veću zaštitu deci u riziku. Prošle godine, nacionalna telefonska linija za pomoć zasnovana na časti podržala je 64 slučaja dečjih brakova, što predstavlja samo malu sliku mnogo većeg problema. Nadamo se da će novi zakon pomoći da se poveća identifikacija i prijavljivanje, pružajući veću zaštitu deci u riziku. -

Vladina jedinica za prisilne brakove pružila je savete ili podršku u 118 slučajeva koji su uključivali žrtve mlađe od 18 godina 2021. godine.

Ministarstvo pravde je saopštilo da statistika pokazuje da je veća verovatnoća da će prisilni brakovi uticati na devojčice nego na dečake, a podaci za 2018. za Englesku i Vels pokazuju da se 28 dečaka venčalo mlađih od 18 godina u poređenju sa 119 devojčica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading