PAKISTANAC RASTURA BRITANIJU: Humza Jusaf donosi nezavisnost Škotima

Autor:

Svet

16.02.2023

15:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Škotska premijerka Nikola Sterdžon podnosi ostavku nakon više od osam godina na vlasti, ali će obavljati tu funkciju do izbora njenog naslednika, a to bi mogao da bude Humza Jusaf, prvi musliman i prva osoba tamne puti dosad izabrana za člana vlade u Edinburgu.

PAKISTANAC RASTURA BRITANIJU: Humza Jusaf donosi nezavisnost Škotima

Foto: www.profimedia.rs

BBC navodi da je Jusaf, aktuelni ministar zdravstva, jedan od kandidata za novog lidera Škotske nacionalne partije (SNP), koji će nakon izbora na tu poziciju automatski postati i premijer.

Foto: www.profimedia.rs

Humza Jusaf s Nikolom Sterdžon, dosadašnjom premijerkom

Ostavkom Sterdžonove na obe funkcije započela je prva kampanja za unutarstranačke izbore u SNP nakon skoro 20 godina u kojoj će učestvovati i Jusaf, koji je rođen 1985. u Glazgovu od oca Muzafara, koji je emigrirao iz Pakistana, i majke Šaiste Bute, rođene u Keniji, u porodici poreklom iz južne Azije, koja se takođe doselila u Škotsku.

Foto: Tanjug/AP

 

Sterdžonova je podnošenje ostavke okarakterisala kao svoju dužnost u ovom kritičnom trenutku, kada blokiranje drugog referenduma o nezavisnosti Škotske izaziva "demokratski bes". Vrhovni sud Velike Britanije presudio je krajem prošle godine da Škotska nema ovlašćenja da donosi zakone o održavanju novog referenduma o nezavisnosti bez saglasnosti vlade u Londonu.

Foto: Tanjug/AP

Škoti besni zbog odluke Vrhovnog suda Velike Britanije da blokira drugi referendum o nezavisnosti

Vlada koju je vodila Sterdžonova planirala je da 19. oktobra ove godine organizuje novo izjašnjavanje o nezavisnosti, nakon prvog 2014, kada su Škoti odlučili da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali su mnogi promenili taj stav nakon Bregzita. Na novom lideru SNP i škotskom premijeru ostaće da pokuša, ipak, da organizuje referendum ove jeseni.

Foto: Tanjug/AP

Britanski premijer Riši Sunak poreklom Hindus

Britanski premijer Riši Sunak prvi je Hindus koji je stao na čelo vlade u Londonu. On je rođen 1980. u Sautemptonu, a roditelji, koji su poreklom iz indijskog Pendžaba, pre emigriranja u Veliku Britaniju živeli su u Africi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading