ADANI JE OVE GODINE ZARADIO NAJVIŠE NOVCA: On je najbogatiji čovek u Aziji - drži pola Indije

Autor:

Svet

29.12.2022

18:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Adani je najbogatiji čovek Azije, a na indijskoj lista bogataša časopisa "Hurun Report" iza sebe je ostavio indijske milijardere kao što su Šiv Nadar, Radžakišan Damani, SP Hinduja, Lakmi Nivas Mital i drugi.

ADANI JE OVE GODINE ZARADIO NAJVIŠE NOVCA: On je najbogatiji čovek u Aziji - drži pola Indije

Foto: Tanjug/AP

Gautam Adani je, prema Blumbergovom indeksu milijardera, trenutno treći najbogatiji čovek na svetu, sa procenjenim bogatstvom od 126 milijardi dolara. On je u 2022. godini neverovatno povećao svoju imperiju uprkos globalnoj krizi.

Industrijalac rođen u Ahmedabadu osnivač je poslovnog konglomerata "Adani Group", koji je najveći lučki operater u zemlji. Grupa se bavi poslovanjem u različitim sferama, od cementa, distribucije uglja, infrastrukturom, preko proizvodnje i prenosa električne energije, do medija i nekretnina.

Najbogatiji čovek u Aziji

Adani je najbogatiji čovek Azije, a na indijskoj lista bogataša časopisa "Hurun Report" iza sebe je ostavio indijske milijardere kao što su Šiv Nadar, Radžakišan Damani, SP Hinduja, Lakmi Nivas Mital i drugi.

Ova lista pokazuje da je šezdesetogodišnji tajkun prošle godine zarađivao 1.612 miliona indijskih rupija dnevno, svedočivši zapanjujućem skoku od 116 odsto u svojoj neto vrednosti da bi prestigao svoj najvećeg suparnika, predsednika "Reliance Industries" Mukeša Ambanija i tako zauzeo prvo mesto.

Na Blumbergovoj listi milijardera ispred Adanija su Bernar Arno, francuski mogul i vlasnik modnog brenda "Louis Vuitton" i Elon Mask, osnivač "Tesle" i vlasnik "Twittera". Zanimljivo je da se iza Gautama Adanija na 4. mestu nalazi dugogodišnji "kralj" ove liste - Bil Gejts.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Najveći poslovni potezi u 2022.

Adani je nedavno završio kupovinu "Ambuja Cements-a" i "ACC-a" vrednu 6,5 milijardi dolara. Kupio je indijsku imovinu švajcarske firme "Holcim" za 10,5 milijardi dolara kako bi postao drugi po veličini proizvođač cementa u Indiji, a teži da preuzme lidersku poziciju.

U najnovijem razvoju, "Adani Grupa" je založila ceo svoj udeo u vrednosti od 13 milijardi dolara u "Ambuja Cements" i "ACC", izvestio je PTI. Prema ažuriranim propisima, grupa je svoj udeo od 63,15 procenata u "Ambuja Cements" i 56,7 procenata udela u "ACC-u" (od čega 50 procenata drži "Ambuja") prenela filijali "Deutsche Bank AG" u Hong Kongu.

Ovo je "u korist određenih zajmodavaca i drugih finansijskih strana", rekla je "Adani grupa" koja je sada objavila planove da udvostruči kapacitet proizvodnje cementa na 140 miliona tona u narednih pet godina.

Infrastrukturna grupa u Ahmedabadu, sa sedištem u Indiji, takođe je najveći indijski bliski proizvođač termalnog uglja i najveći trgovac ugljem. Trgovačka kuća grupe na berzi, prijavila je prihod od 9,3 milijarde dolara u godini do 31. marta 2022.

Adani kontroliše luku "Mundra", najveću u Indiji, u svojoj matičnoj državi Gudžarat.

Takođe, šezdesetogodišnji biznismen je u septembru 2020. godine kupio 74 odsto udela u Međunarodnom aerodromu u Mumbaju, drugom po prometu u Indiji. On je sada najveći aerodromski operater u zemlji.

Pored širenja svog portfolija, Adani želi da bude najveći svetski proizvođač zelene energije i rekao je da će uložiti do 70 milijardi dolara u projekte obnovljive energije. U planu su mu investicije kojim bi pomogo suzbijanje posledica moguće recesije u Indiji, poput zapošljavanja i razvoj socijalnog osiguranja.

Adani kao medijski mag

Gautam Adani je uspešno završio preuzimanje novinske mreže "New Delhi Television Ltd" (NDTV.NS) i kontrolisaće 64,71 odsto ove kompanije.

- NDTV će biti kredibilna, nezavisna, globalna mreža sa jasnim granicama između menadžmenta i uredništva - izjavio je Adani.

Takođe je rekao da to ne vidi samo kao poslovnu priliku, već i kao veliku odgovornost. Time je stavio tačku na špekulacije da bi "AMG Media Network", Adanijeva medijska kuća, mogla uništiti nezavisnost indijske nacinalne televzije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Napustio univerzitet, trgovao dijamantima

Gautam Adani je rođen 24. juna 1962. godine u gradu Ahmedabadu u zapadnoj indijskoj državi Gudžarat - odakle dolazi i premijer Narendra Modi.

Napustio je univerzitet nakon druge godine studija trgovine. Prva interesna sfera bila je industrija dijamanata u koju je ušao prvo kao sorter, a zatim kao trgovac u Mumbaiju.

Nakon što je njegov brat kupio kompaniju za plastiku, Adani je počeo da radi sa njim i počeo da uvozi PVC. Godine 1988. osnovao je "Adani Enterprises".

Danas većina njegovog bogatstva potiče od akcija koje poseduje, a njihova vrednost je enormno porasla u 2023. godini. "Adani grupa" se trenutno sastoji od sedam kompanija koje imaju 23.000 zaposlenih.

Oženjen je zubarkom Priti Adani. Ima dva sina, Karana i Jeeta, koji su takođe vrlo uspešni poslovni ljudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading