ŠTA DOBIJA ZELENSKI?! ISPLIVALI DETALJI DOGOVORA SA BAJDENOM: Arsenali oružja, sistemi, rakete, municija, vozila - sve "teško više milijardi", a biće toga još!

Autor:

Svet

22.12.2022

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pomoć SAD-a Ukrajini stiže u trenutku kada Kongres privodi kraju dogovor oko novog paketa od 45 milijardi dolara "hitne intervencije".

ŠTA DOBIJA ZELENSKI?! ISPLIVALI DETALJI DOGOVORA SA BAJDENOM: Arsenali oružja, sistemi, rakete, municija, vozila - sve "teško više milijardi", a  biće toga još!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Zelenski i Džozef Bajden

Džozef Bajden šalje Ukrajini ogroman "ratni kovčeg" od dve milijarde dolara – uključujući i jedan od najnaprednijih američkih sistema protivvazdušne odbrane.

Ova informacija je procurila u javnost trenutku kada je američki predsednik poželeo dobrodošlicu Vladimiru Zelenskom u Belu kuću, na njegovom prvom putovanju u inostranstvo otkako je Rusija napala Ukrajinu pre 300 dana.

Pomoć Ukrajini stiže u trenutku kada Kongres privodi kraju dogovor oko novog paketa od 45 milijardi dolara hitne pomoći Ukrajini pored nekih 50 milijardi dolara koje su već poslate ove godine.

Bajden je sada odobrio gotovo 2 milijarde dolara vojnih zaliha. Zapanjujući poklon koji se šalje u Ukrajinu uključuje sistem protivvazdušne odbrane Patriot, koji se smatra jednim od najnaprednijih sistema protivvazdušne odbrane u Bajdenovom arsenalu i nudi zaštitu od aviona, krstarećih i balističkih projektila. Patriot obično uključuje lansere zajedno sa radarom i drugim vozilima za podršku.

Ono što je važno je da je ovaj sistem preko potreban saveznicima širom sveta, te se zdušno bore za njega, a Zelenski ga je sada dobio.

Bajdenov paket uključuje ulaganje od milijardu dolara da bi se Ukrajini obezbedile "proširene mogućnosti protivvazdušne odbrane i preciznog udara“ i 850 miliona dolara bezbednosne pomoći, rekao je državni sekretar Entoni Blinken.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Zelenski i Džozef Bajden

Rusija je prošle nedelje saopštila da su američki planovi za isporuku raketnih odbrambenih sistema Patriot Ukrajini "provokacija“ i dalje širenje vojnog učešća SAD u sukobu u Ukrajini.

Kremlj je rekao da će američki raketni odbrambeni sistemi Patriot, ako budu isporučeni, biti legitimna meta ruskih udara na Ukrajinu.

Blinken je u sredu rekao: "Današnja pomoć po prvi put uključuje sistem protivvazdušne odbrane Patriot, koji je sposoban da obori krstareće rakete, balističke rakete kratkog dometa i avione na znatno većem plafonu od prethodno obezbeđenih sistema protivvazdušne odbrane“.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Zelenski i Džozef Bajden

Paket pomoći takođe uključuje municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS), precizno navođene artiljerijske metke i preciznu vazdušnu municiju.

Biće poslati i kamioni, oružje i rakete AGM-88 HARM i minobacačke granate.

Zelenski i Bajden pokušavaju da pokažu da su na jedinstvenom frontu protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Zelenski i Džozef Bajden

Pri samom susretu, Bajden i prva dama Džil Bajden pozdravili su Zelenskog, koji je nosio ležernu vojničku zelenu odeću, dok je izlazio iz svog vozila.

Rukovao se sa Bajdenom pre nego što su ušli u Belu kuću na sastanak u Ovalnoj kancelariji, nakon čega je usledila konferencija za novinare.

Kako je u planu, Vladimir Zelenski će se obratiti i Kongresu.

Zelenski je objavio na Instagramu nakon što je sleteo: "Danas sam u Vašingtonu da zahvalim američkom narodu, predsedniku i Kongresu na njihovoj preko potrebnoj podršci. A takođe da nastavimo saradnju kako bismo se približili našoj pobedi".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading