HAŠKI SUD PROGLASIO: Malezijski ''boing'' oboren raketom ''Buk'' iz Donjecka

Autor:

Svet

17.11.2022

16:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sud je proglasio Igora Girkina, Sergeja Dubinskog i Leonida Harčenka krivim za uništavanje aviona na letu MH17 i ubistvo 298 putnika i članova posade, dok je Rus Oleg Pulatov oslobođen krivice.

HAŠKI SUD PROGLASIO: Malezijski ''boing'' oboren raketom ''Buk'' iz Donjecka

Foto: YouTube/Printscreen

Okružni sud u Hagu presudio je da je avion MH17 oboren raketom protivvazdušnog sistema "Buk" ispaljenom sa polja u blizini grada Pervomajsk, u Donjeckoj oblasti, saopštio je sudija Hendrik Stinhejs.

Pervomajsk se u tom trenutku nalazio pod kontrolom snaga Donjecke Narodne Republike.

Osumnjičenog ruskog državljanina Olega Pulatova sud je proglasio nevinim, dok su dvojica Rusa Igor Girkin i Sergej Dubinski, kao i Ukrajinac Leonid Harčenko proglašeni krivim i osuđeni na doživotnu robiju, prenosi "Sputnjik".

Stinhejs je istakao da je holandski sud utvrdio da je protivvazdušni sistem "Buk" pomoću kog je oboren malezijski avion, dovežen iz Rusije u Ukrajinu, a nakon pada aviona, vraćen je u Rusku Federaciju, prenosi "Sputnjik".

Rusija je ranije kategorički demantovala ovakve tvrdnje. Prema mišljenju suda, "boing" je oboren tokom unutrašnjeg oružanog sukoba u Ukrajini.

- Sud smatra da je sukob ukrajinske armije i organizovanih separatističkih grupacija na istoku Ukrajine, počev od aprila 2014. godine, bio toliko intezivan da se tu može govoriti o nemeđunarodnom oružanom sukobu - rekao je sudija.

On je izjavio da je Rusija, navodno, imala uticaj na ustanike u DNR, jer je na ključne pozicije postavljala svoje ljude.

Kako je naveo sudija, ruska vojna kompanija "Almaz Antej" je kompetentna za slučaj MH17, ali je povezana s ruskim vlastima, zbog čega se procene njenih stručnjaka dovode u pitanje.

Sudija je dodao da Okružni sud u Hagu smatra da su svi presretnuti razgovori u kojima učestvuju optuženi za slučaj MH17 zaista vođeni i da su verodostojni.

Presuda

Prema rečima sudije, sud u Hagu proglasio je nevinim Rusa Olega Pulatova i odbilo zahtev tužilaštva da bude smešten u zatvor.

Sudija je istakao da je sud proglasio Igora Girkina, Sergeja Dubinskog i Leonida Harčenka krivim za uništavanje aviona MH17 i ubistvo 298 putnika i članova posade.

Pad aviona MH17

Sudski proces u slučaju pada aviona na letu MH17 počeo je u Holandiji 9. marta 2020. godine, i pokrenut je protiv tri državljanina Rusije i jednog državljanina Ukrajine: Igoru Girkinu, Sergeju Dubinskom, Olegu Pulatovu i Ukrajincu Leonidu Harčenku.

Pulatova na sudu zastupa međunarodna advokatska grupa, dok se ostalima osumnjičenima sudilo u odsustvu.

Osmog juna 2021. godine počelo je razmatranje predmeta u meritumu.

U optužnici holandskog tužilaštva od decembra 2021. godine traži se da se sva četvorica optuženih osude na doživotnu robiju "zbog organizovanog uništavanja aviona, koje je dovelo do pogibije 298 ljudi i ubistva putnika koji su se nalazili u avionu".

Putnički avion "Boing 777" kompanije "Malezija erlajns", koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka.

Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, sa svoje strane, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini.

Ukrajinske vlasti odbile su da istrazi dostave podatke sa svojih radara, a SAD satelitske snimke, na kojim se, kako tvrde, vidi trenutak lansiranja rakete.

Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.

Kako je izjavljivao zamenik generalnog tužioca Rusije Nikolaj Viničenko, ruska strana predala je Holandiji ne samo podatke sa ruskih radara, već i dokumenta koja svedoče da je raketa "Buk", koja je oborila avion, pripadala Ukrajini i lansirana sa teritorije pod kontrolom Kijeva, ali su istražitelji ignorisali tu informaciju.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading