BELA KUĆA O INCIDENTU U POLJSKOJ: Rusija je kriva za eksploziju ukrajinske rakete

Autor:

Svet

16.11.2022

23:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vašington je “u bliskom kontaktu” i sa Varšavom i sa Kijevom i ima “puno poverenje” u istražne napore Poljske.

BELA KUĆA O INCIDENTU U POLJSKOJ: Rusija je kriva za eksploziju ukrajinske rakete

Foto: pixabay.com

Bela kuća u SAD

SAD ne poseduju nikakve nove informacije koje bi sugerisale da projektil koji je u utorak ubio dve osobe u Poljskoj nije ukrajinski, rekla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson u saopštenju u sredu.

Vašington je i dalje uveren da je Rusija kriva, dodala je ona. U međuvremenu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nastavlja da insistira da njegova zemlja ne stoji iza fatalnog incidenta.

- Nismo videli ništa što bi bilo u suprotnosti sa preliminarnom procenom predsednika Andžeja Dude da je ova eksplozija najverovatnije posledica ukrajinske rakete protivvazdušne odbrane koja je nažalost pala u Poljsku - objasnio je Votson i dodao da SAD neće sprovesti sopstvenu istragu o incidenta i oslanjao bi se na rezultate poljske istrage koja je u toku.

Vašington je “u bliskom kontaktu” i sa Varšavom i sa Kijevom i ima “puno poverenje” u istražne napore Poljske, dodala je portparolka, obećavajući da će pružiti nove informacije o incidentu “kako postanu dostupne”.

Uprkos slaganju sa Dudinim zaključkom da je projektil najverovatnije ukrajinski, Bela kuća i dalje veruje da bi Moskva, a ne Kijev, trebalo da snosi „krajnju” krivicu za incident, bez obzira na rezultate istrage.

"Jasno je da je strana koja je na kraju odgovorna za ovaj tragični incident Rusija, koja je lansirala salvu projektila na Ukrajinu posebno namenjenih za gađanje civilne infrastrukture", navodi se u saopštenju i dodaje da Ukrajina ima "svako pravo da se brani".

Rusija je u utorak izvela raketni napad velikih razmera na Ukrajinu. U to vreme je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da je 85 projektila pogodilo ukrajinsku teritoriju, dok je ministar energetike German Galuščenko to nazvao „najmasovnijim granatiranjem“ nacionalnog energetskog sistema.

Poljski mediji su kasno u utorak izvestili o eksploziji koja je pogodila sušaru za žito unutar zemlje nedaleko od granice sa Ukrajinom, pri čemu su dve osobe poginule.

Eksplozija je pripisana udaru “zalutalom raketom”. Kijev je odmah požurio da optuži Rusiju da stoji iza incidenta i pozvao NATO da uzvrati. Rusko Ministarstvo odbrane je negiralo bilo kakvu odgovornost. Poljska i SAD su zauzele rezervisaniji stav, pošto su izbegavale da upiru prstom u bilo koju stranu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading