RASCEP NA ZAPADU - BRISEL OKREĆE LEĐA VAŠINGTONU?! Procurile interne beleške američkih zvaničnika: Pojedini lideri mogli bi da "skoče sa broda"!

Autor:

Svet

12.11.2022

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Administracija američkog predsednika Džo Bajdena sa strahovanjem čeka predstojeću zimu zbog mogućnosti da saveznici iz Evrope okrenu leđa Vašingtonu.

RASCEP NA ZAPADU - BRISEL OKREĆE LEĐA VAŠINGTONU?! Procurile interne beleške američkih zvaničnika: Pojedini lideri mogli bi da "skoče sa broda"!

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com

Kako navodi Politiko, a prenosi ruski Sputnjik u međunarodnom izdanju, ekonomski problemi koji sve više muče zemlje Evropske unije mogli bi naterati neke lidere na Starom kontinentu da povuku svoju podršku sankcijama Ruskoj Federaciji zbog invazije na Ukrajinu.

Republika

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com

 

- Bajdenova administracija je upozorena da bi ogorčenost zbog rastuće inflacije, koja se pripisuje politici sankcija koje je Vašington uveo Moskvi, mogla bi navesti neke lidere EU da "skoče sa broda" - navodi se u izveštajima medija zasnovanim na internim beleškama američkih zvaničnika u Evropi.

Strahovi od „lomljenja podrške" Kijevu, kako se ističe, podstakli su najviše američke zvaničnike da se uključe u frenetične pozive i izvrše dodatni pritisak na lidere EU da ostanu na sankcionom kursu Vašingtona.

- Američki zvaničnici opisali su situaciju u glavnim gradovima EU kao sve nestabilniju. Njihova procena je da bi, ukoliko bi evropski saveznici počeli da preispituju svoju ulogu u podržavanju režima u Kijevu, Rusiji bila data dodatna „poluga uticaja" - kaže se u izveštaju.

Republika

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com/printscreen

 

U internim beleškama ukazuje se i na rastući talas protesta u nekim evropskim gradovima, poput onih širom Nemačke u septembru ili Češke u oktobru, prvenstveno izazvanim naglim skokom inflacije i troškova energenata.

- Kako se zima bliži, zapanjujući računi za grejanje, zajedno sa ostalim troškovima domaćinstava, izvršiće dodatni pritisak na evropske vlade da se pozabave sopstvenim domaćim potrebama. Shodno tome, ovo drugo bi moglo nadjačati pozive da se nastavi sa upumpavanjem novca i oružja kijevskom režimu - smatraju neimenovani američki zvaničnici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading