RUSI NAPUSTILI HERSON! Kruže glasine da se neprijatelj skriva i čeka priliku da napadne!

Autor:

Svet

10.11.2022

10:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon povlačenja Rusa iz Hersona svi se pitaju šta će dalje da se dešava na tom području.

RUSI NAPUSTILI HERSON! Kruže glasine da se neprijatelj skriva i čeka priliku da napadne!

Foto: printscreen

Pao je praktično bez ispaljenog metka, a u Kijevu se dugo posle toga vodila rasprava o tome kako je moguće da je tako strateški važan grad od 240.000 stanovnika prepušten neprijatelju bez pravog otpora. Bilo kako bilo, Herson je za ovih osam meseci prošao sve i svašta. 

Na početku sukoba u Ukrajini, Ukrajinci u Hersonu prkosili su Rusima tako što su izlazili na proteste, javno ih vređali, a Rusi su to danima ćutke tolerisali. Međutim, vrlo brzo im je strpljenje popustilo i počeli su da pucaju na ljude. Posle je nastupio neki mir, ako se to tako može nazvati.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ilustracija

Rusi kontrolišu svaki korak stanovnika Hersona, tokom kvazireferenduma su im u domove bukvalno upadali vojnici naoružani ljudima. Procenjuje se da je u Hersonu bilo oko 20.000 ruskih vojnika koji su se iz dana u dan osećali sve izolovanijim. Oprema i zalihe su sve teže dolazili do Hersona, a sve je krenulo nizbrdo posle eksplozije na Krimskom mostu. Tada je glavni put snabdevanja Hersonom bio definitivno presečen.

Čak su i građani koji su početkom oktobra ostali lojalni Kijevu osetili da se nešto dešava. "Sloboda je u vazduhu", napisao je jedan Ukrajinac novinaru BBC. Osećala se i nelagodnost. Svi su se pitali šta su Rusi spremni da urade pre nego što napuste grad? Poslednjih dana iz Hersona stižu vesti o masovnoj pljački prodavnica, stanova, pa i muzeja.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ilustracija

Danas Herson izgleda kao grad duhova. Grad koji čeka uragan. "Pa, znaš šta? Za ovih osam-devet meseci prošli smo sve faze straha, tako da nam je baš svejedno. Neka dođe cunami", kažu stanovnici.

U poslednje dve-tri nedelje situacija u gradu se drastično promenila. Valjda su i Rusi postali svesni da će uskoro morati da pređu reku Dnjepar i prestali da se obračunavaju sa Ukrajincima. "Odjednom su ljudi na ulici počeli da pričaju ukrajinski. I ranije su se plašili. Čak je i ruska rublja polako nestajala. Ušao sam u mlekaru i pitao prodavca da li prihvataju Rublje. Nasmejao se i rekao mi: 'Rublje? S druge strane reke..." U međuvremenu su ograničenja potpuno ublažena, pa su i u Hersonu počeli da se gledaju ukrajinski televizijski programi.

Glasine kruže gradom

Sada, kada je potpuno jasno da Rusi napuštaju gradgradom su počele da kruže svakakve glasine. Najnovije je da Rusi planiraju da dignu u vazduh branu Nova Kahovka i da poplave čitavo područje. Takođe, priča se da se ruski vojnici u civilu kriju po stanovima i čekaju neprijatelja, a najčešća glasina je da će Rusi sa leve strane Dnjepra jednostavno sravniti ceo grad sa zemljom.

Kako god bilo, svi koji ostanu u gradu osećaju da je došao kritični trenutak. Rusi odlaze, a šta će dalje biti niko ne zna, prenosi Mondo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading