SVIMA ZASTAJE DAH KADA PROĐU: Ukrajinom lete helikopteri koji mogu da ponesu bombe težine 250 kg, a OVAJ SNIMAK letelica mnoge je dirnuo (VIDEO)

Autor:

Svet

25.10.2022

11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zauzimanje Hersona je u toku, a važan deo ukrajinskih oružanih snaga jesu impozantni helikopteri Mi8 i Mi8MTV.

SVIMA ZASTAJE DAH KADA PROĐU: Ukrajinom lete helikopteri koji mogu da ponesu bombe težine 250 kg, a OVAJ SNIMAK letelica mnoge je dirnuo (VIDEO)

Foto: printscreen twitter

Za Ukrajinu bi zauzimanje Hersona značilo početak povratka dela Zaporoške oblasti i drugih oblasti na jugu. Borbe se vode na istoku i jugu zemlje, gde obe strane pokušavaju da napreduju.

Do 23. oktobra, najmanje 6.374 civila je ubijeno, a najmanje 9.776 ranjeno u ratu, navodi agencija UN za ljudska prava. Ova agencija dodaje da su stvarne brojke verovatno mnogo veće.

Trenutno se najveće bitke vode na jugu, oko grada Hersona, koji je ključna tačka zbog svog položaja na reci Dnjepar, blizu ušća u Crno more, i uloge velikog industrijskog centra. Herson se takođe nalazi na mestu sa koje se može prekinuti tok vode za piće od Dnjepra do Krima.

Pilot iz helikoptera pozdravlja dete

Povratak kontrole nad Hersonom bi takođe značio da bi Kijev ponovo mogao da prekine snabdevanje Krima.

 

 

Tako su tamo poslate najjače ukrajinske oružane snage, zajedno sa helikopterima Mi-8 i Mi-8MTV, koji su snimljeni kako lete iznad autoputa. Društvenim mrežama širi se dirljiv snimak ukrajinskog helikoptera koji u niskom letu preleće selo da pozdravi ćerku koja maše.

 

 

Inače helikopteri Mi-8 su sovjetske izrade sa dva motora koji može da bude nosi naoružanje sa bombama težine do 250 kg. Mi-8 poseduje četvorokanalni autopilot AP-34, sa funkcijama stabilizuje pravca, nagiba i uzdužnog kretanja, a i održava konstantnu zadatu visinu leta.

"Najteža zima"

- Moskva doživljava neuspeh u svojoj invaziji na Ukrajinu i osećaj poraza raste u Rusiji, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, obeležavajući osam meseci od početka rata 24. februara.

-Ukrajina razbija takozvanu drugu najjaču armiju na svetu, rekao je Zelenski u svom dnevnom video obraćanju u ponedeljak uveče, dodajući da je ta zemlja nekada bila važan politički akter, ali da je Moskva sada sve više izolovana na međunarodnom planu. Zelenski je naglasio da ukrajinske snage nastavljaju da svakodnevno vraćaju okupiranu teritoriju.

-Cela zemlja, uključujući i poluostrvo Krim, koje je Rusija pripojila 2014. godine, biće oslobođena, rekao je ukrajinski predsednik, ali i upozorio građane da će "zima koja je pred nama biti najteža u našoj istoriji“ zbog pričinjene štete ruskim napadima na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading