CEO SVET BRUJI O "PRLJAVOJ BOMBI": Evo šta je to i zašto se od nje strahuje?

Autor:

Svet

25.10.2022

08:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija kaže da će upotrebu "prljave bombe" od strane Rusije smatrati aktom nuklearnog terorizma.

CEO SVET BRUJI O "PRLJAVOJ BOMBI": Evo šta je to i zašto se od nje strahuje?

Foto: Tanjug/AP

Rusija je pozivala šefa UN Antonija Gutereša da učini sve što može da spreči Ukrajinu da izvede svoju provokaciju "prljave bombe", naveo je ruski stalni predstavnik pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja u pismu u koji je imao uvid TASS.

Republika

Foto: Tanjug

Ujedninjene nacije

 

-Pozivamo generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da učini sve što je u njegovoj moći da spreči da se dogodi ovaj gnusni zločin, navodi se u pismu.

-Upotrebu "prljave bombe" od strane kijevskog režima smatraćemo aktom nuklearnog terorizma, upozorio je Nebenzja.

Prema informacijama koje je dobilo Ministarstvo odbrane Rusije, "ova provokacija može biti izvedena uz podršku zapadnih zemalja" i Rusija poziva "zapadne zemlje da izvrše svoj uticaj na režim u Kijevu da odustane od svojih opasnih planova koji ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost, rekao je Nebenzja.

-Usred antiruske propagandne kampanje, želimo da istaknemo da Ruska Federacija nema nameru, niti namerava da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, naglasio je on.

Načelnik trupa radijacione, hemijske i biološke odbrane Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov rekao je na brifingu u ponedeljak da rusko Ministarstvo odbrane ima sve snage i sredstva spremne za izvršavanje misija u uslovima radioaktivne kontaminacije.

Pretnju "prljavom bombom" je u ponedeljak pomenuo i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Ruski visoki diplomata rekao je da će Moskva pokrenuti pitanje priprema Kijeva za upotrebu takvog oružja u UN.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov

 

Ranije je šef odbrane Rusije Sergej Šojgu vodio pregovore sa svojim kolegama iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Turske i Francuske, upozoravajući na pretnju „prljave bombe“ koju predstavlja Ukrajina. Vašington, London i Pariz su, međutim, odbacili ruska upozorenja.

Šta je "prljava bomba" i zašto se od nje toliko strahuje?

Od "prljavih bombi" dugo se strahuje kao od potencijalnog oružja terorista jer je glavni efekt takvih bombi sejanje panike izbacivanjem radioaktivne prašine i dima u atmosferu.

Kremlj tvrdi da se Ukrajina sprema da detonira prljavu bombu kako bi za to okrivila Rusiju i dovela do eskalacije rata koji je ušao u deveti mesec. Zapadne zemlje odbacile su tu tvrdnju kao "očigledno lažnu", piše Blic.

Iako nikada nije zabeležen nijedan napad prljavom bombom, dva neuspela pokušaja detoniranja takve naprave zabeležena su u južnoj ruskoj pokrajini Čečeniji pre više od dve decenije.

Tehnički poznate kao uređaji za radiološko raspršivanje, prljave bombe su relativno primitivno, neprecizno oružje. Mnogo ih je lakše i jeftinije izgraditi od nuklearnog oružja, a takođe su daleko manje opasne, piše Gardijan.

Prljave bombe koriste konvencionalne eksplozive, kao što je dinamit, postavljene uz radioaktivni materijal, koji se zatim izbacuje snagom eksplozije. Količina raspršenog radioaktivnog materijala, iako opasna, nije nužno smrtonosna.

Materijal korišćen u bombi može biti dobijen iz radioaktivnih izvora koji se koriste u medicini i industriji ili iz istraživačkih objekata.

-Prljavu bombu je stvarno lako napraviti, kaže Skot Roker, potpredsednik za sigurnosni program nuklearnih materijala u Inicijativi za nuklearnu prietnju, neprofitnoj organizaciji sa sedištem u Vašingtonu.

Koliku štetu mogu da nanesu?

Broj žrtava i razmeri štete od prljave bombe zavise o mnogim varijablama.
Ključni faktor je količina i vrsta konvencionalnih eksploziva koji se koriste, koji određuju jačinu eksplozije.

Količina i vrsta otpuštenih radioaktivnih materijala su drugi faktor, kao i vremenski uslovi - posebno vetar - u vreme eksplozije. Potencijalno veliko područje moglo bi biti kontaminirano.

- One su više psihološko oružje. Kada pokušavate da preplašite ljude, zastrašite ljude, upotrebili biste ovakvo oružje, rekao je.

Radioaktivna prašina i dim mogu se daleko proširiti i opasni su ako se udišu u blizini mesta eksplozije. Radioaktivni bi se oblak verojatno proširio na nekoliko ulica, kaže Roker. Ali kako se radioaktivni materijal širi atmosferom, postaje manje koncetrisan i stoga manje štetan.

Koliko će radijacija biti štetna ključni faktori koji govore o tome su: vrsta zračenja, koliko dugo mu je neko izložen i je li zračenje apsorbovano kroz kožu, udahnuto ili konzumirano oralno.

Za detekciju zračenja potrebna je posebna oprema. Kontaminirani domovi, poslovni prostori i javne usluge mogu biti izolovane mesecima i zahtievati skupu operaciju čišćenja.

Američki zvaničnici odbacuju tvrdnje Rusije

Američki zvaničnici odlučno odbacuju kao lažne ponovljene ruske tvrdnje visokim zapadnim zvaničnicima da se Ukrajina sprema da upotrebi radioaktivnu "prljavu bombu" u Ukrajini, ističući istovremeno da ne vide nikakve naznake da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje. 

 

 

U telefonskim pozivima ovog vikenda najvišim zvaničnicima Pentagona, ruski vojni lideri su ukazali da bi navodna ukrajinska upotreba prljave bombe bila opravdanje za eskalaciju sukoba, rekao je američki zvaničnik za ABC Njuz.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading