ALEKSANDAR SPROVEO NOVINARE KROZ ROVOVE: Pokazao im život ukrajinskih vojnika - klaustrofobično je, kao da smo u Prvom svetskom ratu!

Autor: Republika

Svet

02.11.2022

21:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski vojnik Aleksandar je novinare sproveo kroz rov, a zatim im je pokazao i jednu rupu koja se nalazi u zidu.

ALEKSANDAR SPROVEO NOVINARE KROZ ROVOVE: Pokazao im život ukrajinskih vojnika - klaustrofobično je, kao da smo u Prvom svetskom ratu!

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski vojnik u rovu

U rovovima širom teritorije koja razdvaja regione Herson i Nikolajev mesecima borave ukrajinski vojnici.

Prostor koji razdvaja ova dva ukrajinska regiona je ravan i bezličan, a od skoro i pust jer je veliki broj civila od početka sukoba u Ukrajini napustio svoje domove. Ipak, ova teritorija je veoma važna obema zaraćenim stranama, i predstavlja "kapiju" za ulazak u grad Herson.

Herson, grad u kome je pre rata živelo oko 300.000 stanovnika, jedina je regionalna prestonica koju su Rusi uspeli da zauzmu. Nakon što su Ukrajinci ponovo "vratili" grad, uspeli su da proteraju Ruse na drugu stranu reke Dnjepar, čime su dodatno pojačali kontraofanzivu koja traje nedeljama.

Ukrajinski vojnici sada su zauzeli položaje na oko 30 kilometara od centra grada i smešteni su u duge rovove.

Među njima je i vojnik Aleksandar koji je novinare Sky news-a sproveo kroz rov, a zatim im je pokazao i jednu rupu koja se nalazi u zidu.

- Ovde se sklanjamo kada idemo da spavamo i kada se sklanjamo od granata. Klaustrofobično je, kao da smo u Prvom svetskom ratu - kaže Aleksandar dok podiže veliki poklopac.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski vojnici

Poziciju na kojoj se ukrajinski rovovi nalaze, Rusi gađaju skoro svakog dana. On kaže da u borbama koriste svo oružje koje imaju od tenkova, preko minobacača, haubica, bombi i različitih projektila.

Njegovi saborci su Vadim i Anatolij koji sa osmatračnice posmatraju horizont.

- Nećemo još dugo da budemo ovde, možda još nekoliko dana - kaže Anatolij.

Na pitanje novinara kakvi su im planovi za zimu, Anatolij kaže da moraju da prihvate sve i da je siguran da će svi biti dobro.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vojnici u Ukrajini

Nedaleko od mesta na kom se nalazi njihova osmatračnica je i stanica sa mitraljezima koja je zadužena da čuva ukrajinske položaje. Komandant, koji inače boravi u ovoj stanici prihvatio je da razgovara sa novinarima, samo ukoliko su oni spremni da odmah krenu da beže ako zagusti.

Sa njim je i vojnik koji u rukama drži mitraljez.

- Nemačke je proizvodnje, mogu da vam ga pokažem. Ukoliko pogledate ispred nas, na 11 sati vidi se zgrada i tu je naša obaveštajna služba. Tu sada borave Čečeni - kaže vojnik.

Foto: Tanjug/AP

Vojnici u Ukrajini, rat u Ukrajini

Čečenski borci pod vođstvom Ramzana Kadirova, aktivno su uključeni u sukobe u Ukrajini i bore se na strani Vladimira Putina.

Na pitanje novinara da li je do sada koristio mitraljez on odlučno odgovara:

- Naravno da jesam, više puta i to vrlo uspešno, mogu samo da zamislim kako je bilo neprijatelju posle toga - kaže on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading