MILIJARDERI BEŽE OD PUTINA GLAVOM BEZ OBZIRA: I peti bogataš se odrekao ruskog državljanstva - cilj im samo jedan!

Autor: Republika

Svet

02.11.2022

19:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milijarder bankar i preduzetnik Oleg Tinkov izjavio je u ponedeljak da se odrekao ruskog državljanstva zbog sukoba u Ukrajini.

MILIJARDERI BEŽE OD PUTINA GLAVOM BEZ OBZIRA: I peti bogataš se odrekao ruskog državljanstva - cilj im samo jedan!

Foto: Wikipedia/Ruben Vardanjan, Stephen McCarthy, Profimedia

Milijarderi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom

U kratkom roku je pet milijardera odlučilo da se odrekne ruskog državljanstva zbog rata u Ukrajini.

Milijarder bankar i preduzetnik Oleg Tinkov izjavio je u ponedeljak da se odrekao ruskog državljanstva zbog sukoba u Ukrajini, koji je ranije kritikovao.

- Doneo sam odluku da prestanem da budem ruski državljanin. Ne mogu i neću da budem povezan sa fašističkom zemljom, koja je započela rat sa svojim mirnim susedom i svakodnevno ubija nevine ljude - rekao je Tinkov.

On je rekao da je odrucanje od ruskog državljanstva način da se oslabi režim ruskog predsednika Vladimira Putina.

- Nadam se da će me pratiti još istaknutiji ruski biznismeni, tako da to slabi Putinov režim njegovu ekonomiju i na kraju ga dovede do poraza - napisao je on na Instagramu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin

On je podelio sliku potvrde koja potvrđuje "prestanak” njegovog ruskog državljanstva.

- Mrzim Putinovu Rusiju, ali volim sve Ruse koji su jasno protiv ovog ludog rata! - rekao je Tinkov.

Milijarder je jedan od najpoznatijih ruskih tajkuna koji se sam obogatio i osnovao je onlajn banku “Tinkoff”, piše “Moskov tajms”.

Banka je jedan od najvećih zajmodavaca u Rusiji, iza državnih giganata. “Tinkoff” danas ima oko 20 miliona klijenata.

Tinkov je oštro kritikovao rusku ofanzivu u Ukrajini, opisujući je kao "ludi rat” i pozvao Zapad da okonča "masakr”. On je takođe bio na meti britanskih sankcija uvedenih ubrzo nakon što je sukob počeo krajem februara.

Prethodno je uhapšen u Londonu 2020. godine pod optužbom za utaju poreza u Sjedinjenim Državama. Kasnije je pušten uz kauciju i lečen od leukemije u Londonu.

On je napustio svoju ulogu generalnog direktora Tinkoff-a 2020. i banka se distancirala od njegovih komentara protiv ruske invazije.

Tinkov je tek jedan u nizu milijardera koji su se odlučili na ovako drastičan potez.

Nik Storonski (37) suosnivač i izvršni direktor britanske digitalne banke Revolut imao je dvojno britansko i rusko državljanstvo sve do svoje odluke da se odrekne ruskog državljanstva ranije ove godine, navodi se u izveštaju.

Storonski, koji je javno osudio invaziju Moskve na Ukrajinu, sin je Nikolaja Storonskog, šefa istraživačkog instituta Promgaz ruskog energetskog giganta Gasproma.

Ukrajina je uvela sankcije Nikolaju Storonskom starijem 19. oktobra, zabranivši mu ulazak u Ukrajinu i zamrznuvši njegovu imovinu u zemlji.

Nik Storonski je u aprilu zatražio od Forbsa, koji trenutno procenjuje njegovu neto vrednost na 7,1 milijardu dolara, da prestane da ga naziva ruskim milijarderom.

- Njegov stav o ratu je javno izrečen: rat je potpuno odvratan i on ostaje odlučan u pozivanju na hitan prekid borbi - rekao je portparol Revoluta, a preneo britanski Telegraf.

Još se za tri milijardera zna da su preduzela isti korak kao Storonski i Tinkov, a to o su investitor Fejsbuka Jurij Milner, osnivač maloprodajne brokerske kuće “Freedom Holding” Timur Turlov i finansijer poreklom iz Jermenije Ruben Vardanjan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading