BITKA ZA BRAZIL! SAD, Rusija, EU, Kina - svi žele Lulu za saveznika: KRUCIJALNE ODLUKE PRED NOVIM PREDSEDNIKOM!

Autor:

Svet

01.11.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon tesne pobede Lule da Silve na predsedničkim izborima u Brazilu na svim kontinentima dogodili su se potresi.

BITKA ZA BRAZIL! SAD, Rusija, EU, Kina - svi žele Lulu za saveznika: KRUCIJALNE ODLUKE PRED NOVIM PREDSEDNIKOM!

Foto: Tanjug/AP

Luiz Inasio Lula da Silva, koji se iz siromaštva uzdigao do brazilskog predsednika pre nego što se osramotio u korupcijskom skandalu, sa 77 godina vratio na čelo najveće ekonomije Latinske Amerike.

Lula, kako ga od milja zovu, pobedio je aktuelnog predsednika Žaira Bolsonara i onemogućio mu da osvoji novi mandat na čelu Brazila, potvrdila je izborna komisija te zemlje.

Pre samo 18 meseci, levičarski političar bio je politički izopšten, zatvoren nakon korupcijskog skandala koji je podelio naciju.

Republika

Foto: Printskrin/youtube

Lula da Silva

Međutim, nakon pobede na predsedničkim izborima stvari su se i za Lulu i za njegovu zemlju radikalno izmenile, s obzirom na to da su mu na izbornoj pobedi čestitali i američki predsednik Džo Bajden i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Čestitke su stigle i iz zvaničnog Pekinga, kao a oglasio se i šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Sa Bajdenom na vezi

Američki predsednik Džo Bajden potvrdio je u telefonskom razgovoru sa Lulom da će raditi na jačanju veza između Vašingtona i Brazilije.

- Bajden i Lula su se "opredelili da nastave da rade kao partneri na rešavanju zajedničkih izazova, uključujući borbu protiv klimatskih promena, očuvanje bezbednosti hrane, promovisanje inkluzije i demokratije i upravljanje regionalnim migracijama - navela je Bela kuća u saopštenju nakon razgovora dvojice lidera.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Brazil

Da će u bućnosti Brazil i SAD na mnogim temama moći da nađu zajednički jezik govori i to što su pitanja ekologije i zaštite životne sredine visoko na agendi novoizabranog predsednika Brazila, baš kao što su među top prioritetima američkog predsednika.

Uz to, kako prenose strani mediji, Lula je neposredno pre izbora imao i sastanke sa otpravnikom poslova američke ambasade na kojima je razgovarano o budućim planovima o saradnji, što je još jedan u nizu argumenata u prilog tezi da će najveća zemlja Latinske Amerike održavati veze sa Belom kućom. 

Putinova čestitka

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Sa druge strane, stavovi novog brazilskog predsednika o ratu u Ukrajini doveli su do toga da mu čestita i šef Kremlja Vladimir Putin.

- Primite moje iskrene čestitke na pobedi na predsedničkim izborima. Rezultati glasanja potvrđuju vaš visoki politički autoritet. Očekujem da će naši zajednički napori obezbediti dalji razvoj konstruktivne rusko-brazilske saradnje u svim oblastima - naveo je Putin u čestitci, prenela je agencija Tas.

Inače, govoreći za magazin Tajm u maju ove godine, Lula je diplomatski i više nego vešto uspeo da osudi rusku invaziju na Ukrajinu.

- Mi političari žanjemo ono što sejemo. Ako sejemo bratstvo, solidarnost, slogu, požnjećemo dobre stvari. Ako sejem razdor, požnjeću svađe. Putin nije trebalo da napadne Ukrajinu. Ali nije samo Putin kriv. SAD i EU. Takođe su krivi. Šta je bio razlog za invaziju Ukrajine? NATO? Onda su SAD i Evropa trebalo da kažu: "Ukrajina neće u NATO“. To bi rešilo problem - doslovno je rekao Lula što je sa simpatijama primljeno među donosiocima odluka u Kremlju.

 

Lulina pobeda pojačava veze Brazila i Kine

Kada je reč o zvaničnoj politici Pekinga i predsednika Si Đinpinga, sudeći prema prvim izjavama, i Kina blagonaklono gleda na ishod brazilskih izbora.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping

- Pobeda Luiza Inasija Lule da Silve u drugom krugu izbora u Brazilu u nedelju pomoći će jačanju veza sa Kinom, glavnim trgovinskim partnerom Brazila, i zemljama BRIKS-a - navode analitičari i podsećaju da je još 2009. godine levičarski političar otvorio dijalog sa Pekingom da pomogne Brazilu da se priključi BRIKS.

Trgovina između Kine i Brazila je prošle godine dostigla rekordnih 135 milijardi dolara, što je obeležilo četiri uzastopne godine rasta uprkos pandemiji kovida. Odnosi Kine sa Brazilom zahladili su kada je Bolsonaro preuzeo dužnost 2019. godine, jer su rasle tenzije oko ekonomske dominacije Kine i porekla kovida.

Horhe Hajne, profesor na Pardee School of Global Studies na Bostonskom univerzitetu i bivši čileanski ambasador u Kini, rekao je ranije za Post da je Lula odnos Brazila sa Kinom stavio u prvi plan i učinio mnogo da ga učvrsti prijateljske veze.

Republika

Foto: Printskrin/youtube

Lula da Silva

Pomirljiv Lulin pobednički govor

Uprkos velikim podelama u Brazilu, Lulin pobednički govor bio je u pomirljivom tonu, rekavši da će biti predsednik svih 215 miliona stanovnika Brazila, a ne samo za one koji su glasali za njega.

- Ovoj zemlji su potrebni mir i jedinstvo. Ljudima je dosta borbi. Ne postoje dve zemlje. Mi smo jedan Brazil - rekao je on.

Poručio je i da će se zalagati za društvenu jednakost i protiv klimatskih promena.

 

Takođe, izabrani brazilski predsednik je obećao da će učvrstiti demokratiju, usporiti eksploataciju Amazonije, povećati poreze za najbogatije i uspostaviti socijalnu pravdu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Andre Pagliarini piše u SAIS Review of International Affairs da će Lula "sve ali sigurno nastaviti svoj projekat pozicioniranja Brazila kao nezavisne sile sposobne da pregovara podjednako i sa Zapadom i Istokom“.

- On će nastojati da iskoristi dobru volju koju će verovatno dobiti na početku svoje administracije od strane štampe, svetskih lidera i multilateralnih institucija u tu svrhu, dodaje Paljarini.

U svom prethodnom mandatu (2003-2010), Lula je igrao geopolitičku ulogu u skladu sa brazilskom ekonomijom koja se brzo razvijala. Brazil je predvodio međunarodnu intervenciju na Haitiju i pokušao nuklearnu diplomatiju sa Iranom.

Lula se povremeno sukobljavao sa SAD zbog rata u Iraku i predloženog trgovinskog sporazuma za celu hemisferu, koji je pomogao da se blokira zbog spora oko subvencija za poljoprivredu.

Takođe je negovao bliske veze sa Kinom — jednom od nekoliko oblasti koje bi ovog puta mogle da izazovu tenzije sa Vašingtonom.

-BRIKS će se vratiti, bez entuzijazma je rekao jedan američki zvaničnik Aksiosu, misleći na partnerstvo između Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike koje je Lula pomogao da se stvori.

Komentari (0)

Loading