OPERACIJA "INFEKCIJA"! Rusi lagali kao Ameri: Gde su dokazi o biolaboratorijama u Ukrajini?!

Autor:

Svet

27.10.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Između američkog opravdanja za invaziju na Irak 2003. godine i ruskog napada na Ukrajinu mogu se povući direktne paralele, smatraju stručnjaci.

OPERACIJA "INFEKCIJA"! Rusi lagali kao Ameri: Gde su dokazi o biolaboratorijama u Ukrajini?!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Teza da Sjedinjene Američke Države finansiraju i razvijaju hemijske i biolaboratorije u Ukrajini, u kojima se navodno proizvodi "etničko oružje" za masovno uništenje Rusa, što je zvaničnom Kremlju poslužilo kao opravdanje da 24. februara pokrene invaziju na susednu zemlju, naprasno je nestala sa radara ruskim medija.

Utihnula priča

Narativ o biolaboratorijama u kojima se proizvode patogeni čije je dejstvo na ljude i biodiverzitet razorno i koji navodno pogađaju određene etničke grupe, u ovom slučaju Ruse, nestao je i iz javnog govora najviših ruskih državnih funkcionera, koji su do nedavno o tim laboratorijama brujali na sav glas.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Da sve bude gore po zvanični Kremlj, priču o "mreži zapadnih bioloških laboratorija", o čemu je govorio i sam ruski predsednik Vladimir Putin, Rusija ne samo da nije potkrepila dokazima za osam meseci koliko traje rat, već su Ujedinjene nacije (UN) svojevremeno obelodanile da nisu upoznate ni sa kakvim programima razvoja biološkog oružja u Ukrajini.

Sve ovo, kako za Republiku navodi Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu, upućuje na zaključak da je lansiranje teze o laboratorijama za proizvodnju biološkog oružja deo hibritnog rata koji je Kremlju poslužio kao jeftin izgovor za udar na Ukrajinu.

Američki patent

Prema njegovim rečima, hibridni rat je osnova, a ratna propaganda oružje kojem su pribegli donosioci odluka u Ruskoj Federaciji, baš onako kako je 2003. godine zvaničnom Vašingtonu tvrdnja o "oružju za masovno uništenje" poslužila za invaziju na Irak i pogubljenje predsednika Sadama Huseina.

Republika

Foto: Tanjug/Profimedia

 

- Rusija radi po paternu SAD-a, ali postoji jedna velika razlika. U napadu SAD-a na Irak 2003. godine je jedan od argumenata bio upravo biološko oružje, odnosno pretpostavka da je deo agenasa iskoristio Bašar el Asad, a da se taj deo agenasa preneo u Irak. To se često koristi u propagandi kako bi se zamaglio pravi cilj operacije u Iraku, koji je bio da se spreči svetski terorizam. Tada je američka diplomatija jako trapavo, bez pouzdanih dokaza uopšte, spomenula to bilološko oružje. Ovo je kasnije upravo iskorišćeno da se zamagle stvari ciljevi akcije koja je bila u skladu sa Poveljim Ujedinjenih Nacija, a protiv Sadama Huseina koji je pretio susednom Kuvajtu. Ne zaboravite da je Kuvajt u dva navrata tražio pomoć SAD-a da bi se odbranio od Iraka - objašnjava naš sagovornik.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Prema njegovim rečima, ruska propagandna priča o biološkom oružju datira još iz vremena SSSR, a nastala je kao pogrešna interpretacija međunarodne saradnje koju ima Ukrajina, između ostalog i sa Sjedinjenim Američkim Državama.

- To je stara aktivna mera koja seže iz 70-tih godina prošlog veka, a vezana je za KGB-ovu operaciju "Infekcija". Pošto je informacioni prostor bio dovoljno zagađen dezinformacijama i teorijama zavere zbog koronavirusa, ruska propaganda je osetila da će im biti ekonomično i učinkovito da puste priču o biološkom oružju - objašnjava Obradović.

Burno na sednicama UN

Podsetimo, Rusija je tvrdnje o biološkim laboratorijama u Ukrajini koje navodno finansira Pentagon, iznosila i u Ujedinjenim nacijma.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

U ime Ruske Federacije takve tvrdnje iznosio je izaslanik u UN Vasilij Nebenzja, koji je u više navrata optužio Američko ministarstvo odbrane da stoji iza paklenog plana za proizvodnju biološkog oružja.

Sa druge strane, Amerikanci su najčešće govorili da je reč o ruskim operacijama "lažne zastave" sa ciljem da se uspostavi temelj za vlastitu upotrebu biološkog ili hemijskog oružja u Ukrajini.

Konvencija o biološkom oružju

Inače, prema Konvenciji o biološkom oružju koja je usvojena 1972. godine nakon što je zamenjen Ženevski protokol iz 1925, zabranjuje se proizvodnja, skladištenje, usavršavanje i promet biološkog oružja.

Pod biološkim oružjem, pak, smatra se oružje čije se dejstvo zasniva na biološkim agensima rasturenim posebnim sredstvima (živim i neživim) u cilju izazivanja zaraznih bolesti kod ljudi, životinja ili biljaka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading