SUNAK NEĆE U STAN U KOME JE ŽIVEO BORIS DŽONSON! Evo gde se useljava novi premijer Velike Britanije!

Autor:

Svet

27.10.2022

07:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Riši Sunak i njegova porodica neće se useliti u stan u kojem su ranije bili Boris Džonson i nakratko Liz Trus, potvrđeno je juče.

SUNAK NEĆE U STAN U KOME JE ŽIVEO BORIS DŽONSON! Evo gde se useljava novi premijer Velike Britanije!

Foto: Tanjug/AP

Boris Džonson i Riši Sunak

Umesto toga, milioner će se vratiti u dvosoban stan iznad Dauning strita 10 u kome je živeo kada je bio kancelar koji je već preuredio.

Premijeri se uglavnom useljavaju u dvospratan stan na broju 11, koju je Džonson tokom svog mandata raskošno ukrasio tapetama od 840 funti po roli.

Foto: Tanjug/AP

Boris Džonson

Riši Sunak preuzeo je funciju nakon što je Liz Tras otišla posle katastrofalnih šest sedmica na dužnosti koje su joj jedva dale dovoljno vremena da se raspakuje.

Premijerova sekretarka za štampu rekla je danas popodne da će se premijer i njegova supruga Akšata Murti vratiti u svoje nekadašnje prebivalište.

Ona je novinarima rekla: „Oni će se useliti u stan broj 10, gde su nekada živeli."

Na pitanje da li će ga preuređivati, rekla je da ne zna.

- Tamo su bili veoma srećni - rekla je kada su je pitali zašto se ne usele u veći stan pored.

Foto: Profimedia

Riši Sunak i Akšata Murti

Par je ranije ove godine uvršten na listu najbogatijih ljudi u Velikoj Britaniji Sandej Tajmsa za koje se procenjuje da ima ukupnu neto vrednost od 730 miliona funti.

Oni poseduju četiri luksuzne kuće vredne oko 15 miliona funti, uključujući vilu od 6,6 miliona funti u Severnom Jorkširu koja ima pet spavaćih soba, četiri kupatila i dve sobe za prijem na četiri sprata.

Oni takođe imaju džordžijansku kuću na listi II u selu Kirbi Sigston, koja se nalazi u njegovoj izbornoj jedinici u Ričmondu, koju porodica koristi kao vikendicu.
Sunakovi su kupili kuću za 1,5 miliona funti 2015. godine i transformisali su imanje, sa bazenom od 400.000 funti, hidromasažnom kadom, joga studijom, teretanom i teniskim terenom.

Foto: Tanjug/AP

Riši Sunak

Iako je broj 10 zvanična rezidencija premijera, svaki lider i njihova porodica od 1997. godine su se opredelili za veći dom iznad broja 11, gde tradicionalno živi kancelar.

Toni Bler je bio prvi premijer koji je prekinuo tradiciju pošto je imao mladu porodicu, dok je kancelar Gordon Braun u to vreme bio neoženjen.

Stan broj 11 se prostire na dva sprata i tokom godina je nekoliko puta uređen.

Kaže se da je Džonsonova partnerka, sada supruga, Keri Simonds, opisala kuću kao „noćnu moru sa nameštajem Džona Luisa“ kada se par uselio nakon što je Tereza ​​Mej otišla.

Foto: Tanjug/AP

Riši Sunak

Premijeri imaju godišnji budžet od 30.000 funti za renoviranje svoje rezidencije u Dauning strit, ali Džonson je bio pod lupom nakon što se pokazalo da je potrošio mnogo više od toga.

Među raskošnim dekorom bile su i skupe tapete koje je prodala dizajnerka Lulu Lajtl, i ne veruje se da je gospođa Tras imala vremena da ih skine ako joj se ne dopadnu.

Bivši premijer Džonson je mesecima bio predmet jezivih naslova o renoviranju stana.

Istraga je otkrila da je prvobitno pretpostavio da će dobrotvorni fond, na čelu sa donatorom Torijevaca Lordom Braunlouom, finansirati rad.

Foto: Tanjug/AP

Riši Sunak

Ali takvo poverenje nije postojalo, a ideja je potom propala zbog pravnih razloga. Tako je lord Braunlou sam iskeširao 112,549,4 funti.

Nakon medijske oluje, premijer je kasnije "sam izmirio pun iznos", efektivno je vratio lordu Braunlou i Konzervativnoj stranci, koja je upravljala nekim od novca.

Kasnije se ispostavilo da je Boris Džonson poslao lordu Braunlou poruku u kojoj moli za novac u novembru 2020: „Bojim se da su delovi našeg stana još uvek napojnica i želim da dozvolim Lulu Lajtl da nastavi sa tim. Mogu li je možda zamoliti da stupi u kontakt sa vama radi odobrenja?”

Foto: Tanjug/AP

Riši Sunak

Premijer nije obavestio svog savetnika za etiku o toj poruci. Umesto toga, tvrdio je da je saznao za izvor novca tek tri meseca kasnije.

Ipak, premijer je izbegao sankcije nakon što je tvrdio da je poruka na njegovom starom telefonu, koji je morao da odbaci nakon što se pokazalo da je njegov broj na mreži više od decenije.

Izborna komisija je u decembru kaznila Konzervativnu stranku sa 17.800 funti zbog kršenja izbornog zakona zbog načina na koji je novac evidentiran.

Foto: Tanjug/AP

Riši Sunak

Zajam od 67 hiljada funti od lorda Braunloua uključivao je 52.801,72 funti za plaćanje renoviranja stana. Ali šefovi Torijevaca ostavili su tih ključnih 52.801,72 funti van javnih evidencija, prenosi Miror.

Pitanja je postavio mlađi službenik u kancelariji blagajnika Torijevaca. Ali viši službenik za prikupljanje sredstava rekao im je da je 52 hiljade funti za „nešto drugo… ne brinite“.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading