RIŠI SUNAK NA STUBU SRAMA ZBOG SUPRUGE: Žena britanskog premijera izbegla plaćanje poreza i dovela njegovu političku karijeru na tanak led

Autor:

Svet

24.10.2022

17:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opozicione stranke su zbog toga isticale bogatstvo njegove porodice.

RIŠI SUNAK NA STUBU SRAMA ZBOG SUPRUGE: Žena britanskog premijera izbegla plaćanje poreza i dovela njegovu političku karijeru na tanak led

Foto: Tanjug/AP

Akšata Murti, žena novog britanskog premijera Rišija Sunaka, je multimilionerka i ćerka milijardera Narajane Murti, suosnivača indijskog tehnološkog giganta Infosis.

U aprilu je otkriveno da je ona imala "non-dom status", odnosno da ne živi u zemlji koja je njena zakonska domovina, što znači da nije morala da plaća porez u Ujedinjenom Kraljevstvu na svoj značajan međunarodni prihod, što je izazvalo metež u državi.

Kasnije je potvrdila da će početi da plaća porez na svoju međunarodnu zaradu jer je "postalo jasno da mnogi ne misle da je njen status kompatibilan sa kancelarskom pozicijom njenog muža".

Republika

Foto: Profimedia

Akšata Murti

Sukob je doveo do toga da su opozicione stranke isticale bogatstvo njegove porodice, a Sunak se suočio sa optužbama da su ga njegove lične okolnosti učinile nepodobnim kandidatom za preuzimanje funkcije i rešavanje krize životnih troškova.

Iako je ostao na mestu kancelara, mnogi su otpisali mogućnost da postane sledeći lider Torijevaca, navodi Skaj.

Ko je Riši Sunak?

Republika

Foto: Profimedia

Riši Sunak i Akšata Murti

- Sunakovi roditelji su se doselili u Veliku Britaniju iz istočne Afrike i oboje su indijskog porekla

- Rođen u Sautemptonu, Sunak je imao privatno školovanje, kasnije studirajući na Oksfordskom univerzitetu, a potom i Stenfordu

- Postao je poslanik 2015. i malo je ko van Vestminstera čuo za njega, ali je do februara 2020. godine već bio kancelar blagajne

- Sunakovo bogatstvo i obrazovanje u privatnim školama često je isticano u televizijskim debatama

- Voditeljka Skaj Njuza Kej Barli pitala ga je za "percepciju" ljudi da je suviše bogat da bi bio premijer

- Od 2001. do 2004. godine, Sunak je bio analitičar Goldman Saksa, a kasnije je bio partner u dva hedž fonda

- Smatra se jednim od najbogatijih poslanika, ali lično nije javno komentarisao koliko toga ima

- Od 2015. godine je konzervativni poslanik za Ričmond u Jorkširu, a postao je mlađi ministar u vladi Tereze Mej pre nego što ga je njen naslednik Boris Džonson imenovao za glavnog sekretara u ministarstvu finansija

- Unapređen je u ministra finansija u februaru 2020. godine i bio je isprva veliki Džonsonov poklonik, ali je na kraju podneo ostavku rekavši da je stekao utisak da se njegov vlastiti pristup privredi "suštinski razlikuje" od premijerovog

- Učestvovao je u kampanji za izlazak na referendumu o EU, rekavši Jorkširskom postu kako veruje da bi to pretvorilo Veliku Britaniju u "slobodniju, pravičniju i uspešniju zemlju"

Podsetimo, Riši Sunak, bivši britanski ministar finansija, preuzeo je danas funkciju premijera koju je pre njega Liz Tras obavljala kraće od dva meseca.

On je rekao da će raditi danonoćno kako bi služio britanskom narodu.

Velika Britanija je sjajna zemlja, ali se suočava sa "dubokim" ekonomskim izazovima - rekao je Sunak i "pozvao sve Britance na stabilnost i jedinstvo".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kancelar blagajne ?

29.05.2023 18:24

Brit. premijer je mogao biti samo kancelar Trezora, loš prevod. Zanimljiv život, roditelji Indusi dođoše iz Afrike u VB i on postade premijer, sa suprugom Indijkom. Greši u pogledu samost. statusa VB, nije to carstvo kakvo nekad beše.