RIŠI SUNAK PRVI BRITANSKI PREMIJER KOJI NIJE BELAC! Završio prestižan fakultet, ali ga se niko od profesora ne seća?!

Autor:

Svet

25.10.2022

07:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Riši Sunak prvi je premijer Velike Britanije koji nije belac, a zemlju nasleđuje u veoma lošem trenutku, nakon katastrofalne ekonomske politike prethodnice Liz Tras.

RIŠI SUNAK PRVI BRITANSKI PREMIJER KOJI NIJE BELAC! Završio prestižan fakultet, ali ga se niko od profesora ne seća?!

Foto: Tanjug/AP

Ipak, on bi mogao da bude pravi čovek za ovu poziciju budući da je sa Univerziteta Stanford napustio MBA iz svoje poslovne škole svetske klase. Lider konzervativaca, koji danas treba da preuzme dužnost od Liz Trus, pohađao je ekskluzivnu kalifornijsku instituciju sa Fulbrajtovom stipendijom 2006.

Napustio je koledž sa jednom od najprestižnijih diploma na svetu gde je i upoznao svoju buduću suprugu, milijardersku naslednicu Akšatu Murti.

Republika

Foto: Profimedia

Akđata Murti i Riši Sunak

Njen otac, NR Naraiana Murthi, šesti je najbogatiji čovek Indije zahvaljujući svom vlasništvu nad multinacionalnim gigantom poslovne tehnologije Infosis.

Par se venčao u svom rodnom gradu Bangaloru 2009. godine na dvodnevnoj ceremoniji kojoj je prisustvovalo 1.000 gostiju.

Bivši kancelar Sunak je takođe ranije govorio o ogromnom uticaju Stenforda na njegov akademski život, naučivši ga da „razmišlja šire“ umesto da ima „inkrementalniji način razmišljanja“.

Međutim, kada su se novinari Dejli mejla obratili ovoj ustanovi, profesori su navodili da ga se "ne sećaju". Irvin Grousenbek rekao je da ga je zaboravio da bi nešto mogao da kaže, a Endi Rejlef, u čijoj je klasi budući premijer bio, rekao je da ne može da ga se seti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Riši Sunak

Slično je reklo još nekoliko profesora, a neki su isticali da se kao kroz maglu sećaju "veoma bistrog" studenta.

Sunak, koji nije dobio nagradu zbog toga što je bio u prvih 10 posto MBA klase 2006. godine, brzo se sprijateljio sa nekolicinom svojih vršnjaka koji su otišli ​​na druge visoke poslove.

Upoznao je svoju suprugu Akšatu dok je bio na vrhunskom univerzitetu, a kolege studenti se prisećaju 'moćnog para u kampusu' u njegovoj biografiji koju je napisao lord Eškroft.

Lord Eškroft je napisao biografiju Sunakovog života, pod nazivom "Postati švorc", i detaljno opisao nekoliko studenata koji ga hvale kao „vrednog radnika“.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Riši Sunak

Jedna studentkinja, Maria Arguiano, rekla je autoru da je Sunak „veoma pozitivna” osoba koja se „veoma dobro nosila” sa stresom tokom studija.

Ona je dodala da su Riši Sunak i Akšata bili „ljudi orijentisani na udar“, dok je Rašad Bartolomej rekao: „Mislim da su se definitivno dopunjavali, oni su definitivno prelep, moćan par moći, zgodan par, pametan par i definitivno mislim da su njihova srca na pravom mestu.'

U knjizi se takođe navodi da je bivši kancelar, iako nije pio, ponekad učestvovao u igrama pokera gde bi pobednik sve počastio večerom.

Bartolomej je dodao da je Sunak bio „voljen“ i da je „imao svoju ekipu“ dok je bio na kultnom američkom univerzitetu, pre nego što se vratio iz inostranstva da radi u unosnom hedž fondu.

Sunak, sin prve generacije imigranata iz Indije u Veliku Britaniju, bio je glavni dečak na Vinčester koledžu pre nego što je studirao na Oksfordu, a potom i na Stanfordu – gde mu je dodeljena Fulbrajtova stipendija.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Riši Sunak i Boris Džonson

Pozdravljajući vesti o svojim bivšim studentima, Stanford Graduate School of Business je rekao:

- Ovom istorijskom prilikom, Riši Sunak, MBA '06, postaće 57. premijer Ujedinjenog Kraljevstva. Želimo novom premijeru i njegovoj supruzi Akšati Murti, MBA '06, puno sreće dok se upuštaju u ovo novo poglavlje.-

Prvi, i jedini drugi, premijer Velike Britanije koji je bio Jevrejin bio je Bendžamin Dizraeli 1874.

Četrdesetdvogodišnji Sunak preuzeo je dužnost nakon što se protivkandidatkinja Peni Mordaunt povukla iz trke za liderstvo na dva minuta do kraja. Priznala je u 13.58 časova, pošto nije uspela da dobije 100 pristalica za svoju ponudu.

On završava svoje političko putovanje koje je počelo pre sedam godina kada je na izborima 2015. zamenio Vilijema Hejga na njegovom mestu u Jorkširu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Riši Sunak

Gospodin Sunak je tek pre četiri godine dobio svoj prvi ministarski posao, ali je postao kancelar finansija sa 39 godina 2020.

On će postati najmlađi premijer u modernoj eri koji je ušao na broj 10, sa 42 godine – čak i mlađi od Dejvida Kamerona 2010. i Tonija Blera 1997. godine.

Njegovi roditelji su uštedeli da bi ga poslali na Vinčester koledž od 42.000 dolara godišnje, a on je kasnije otišao u Oksford, gde je studirao PPE. Sunak je ranije govorio o tome kako je radio knjige u apoteci svoje majke u Sautemptonu dok je odrastao.

Nakon što se par vratio u Britaniju, premijer je radio za londonski hedž fond pre nego što je osnovao sopstveni biznis, Theleme Partners, 2010. godine, sa početnim fondom od 700 miliona dolara. Bio je u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama pre nego što je ušao u politiku i osvojio Ričmond 2015.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Riši Sunak i Liz Tras

U aprilu je otkriveno da je imao američku zelenu kartu, koja nosi američku rezidentnost i poreske obaveze, dok je bio na funkciji.

Ali lord Gajd, savetnik za ministarske standarde, oslobodio je gospodina Sunaka nepravde nakon što se kancelar sam uputio na istragu. Takođe je došlo do galame oko poreskog statusa gospođe Murti i njenog udela u očevoj tehnološkoj firmi dok je živela u stanu za milost i naklonost u Dauning Stritu.

Gospođa Murti je legalno izbegla ogroman porez u Velikoj Britaniji plaćajući 30.000 funti godišnje da bi se registrovala kao sedište u Indiji.

42-godišnjakinja rođena u Indiji kasnije je rekla da će se odreći prava da plaća samo 'međunarodni porez' na svoje inostrano bogatstvo, piše Dejli mejl.

Republika

Foto: commons.wikimedia.org/HM Treasury and The Rt Hon Rishi Sunak MP

Riši Sunak

Taj potez, osmišljen da spasi političku karijeru Sunaka, verovatno će koštati gospođu Murti milione funti godišnje kao dodatni porez.

Gospodin Sunak je insistirao da ona nije 'učinila ništa loše' dok je optuživao svoje kritičare da su je 'podmazali da bi ga uhvatili'.

U svojoj godišnjoj izjavi iz maja 2021., nezavisni savetnik za interese ministara rekao je da je „prošao kroz pojedinačne prijave“ članova kabineta, uključujući njihove poreske poslove i interese njihovih supružnika.

Dalje je rekao da su „svaka pitanja rešena na moje zadovoljstvo“, sugerišući da je zadovoljan poreskim statusom gospođe Murti, njenim udelom u Infosisu i zelenom kartom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading