16. OKTOBAR JE DAN "D" ZA PEKING! Pada krucijalna odluka - Si meša karte: Najveća zagonetka budućnost premijera Li Kećijana!

Autor:

Svet

11.10.2022

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za Komunističku partiju Kine 16. oktobar je ključni datum pošto će tad biti održan Nacionalni kongres partije na čijem čelu je predsednik Si Đinping i koji se održava jednom u pet godina.

16. OKTOBAR JE DAN "D" ZA PEKING! Pada krucijalna odluka - Si meša karte: Najveća zagonetka budućnost premijera Li Kećijana!

Foto: Tanjug/AP

Za razliku od prethodnih godina, ovaj kongres mogao bi da bude sudbonosan pošto dolazi u vreme kada u Ukrajini bukti rat, a tenzije između Pekinga i Tajpeja dostižu vrhunac.

Mediji na Zapadu veliku pažnju pridaju ovog događaju pošto se veruje da će aktuelni šef države Si Đingping dobiti i treći mandat.

Treći mandat

- Očekuje se da će Si Đinping, koji ima 69 godina, dalje konsolidovati svoju vlast nakon što je deset godina bio na čelu stranke. Verovatno će ovomesečni kongres utrti put za njega da ostane u trećem petogodišnjem mandatu - navodi se u analizi CNBC.

Inače, politički sistem u Komunističkoj partiji Kine organizovan je tako da oko 2.300 partijskih delegata bira novi Centralni komitet koji se sastoji od 200 punopravnih članova.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Komitet je zadužen za izbor Politbiroa, 25 članova koji donosi strateške odluke o budućnosti zemlje, među kojima su i predsednik Si Đinpig i aktuelni premijer Li Kećijang.

Upravo je dalje sudbina Li Kećijanga u vrhu komunističke partije pod znakom pitanja s obzirom na njegovu izjavu iz marta meseca da mu je ova godine poslednja godina u kojoj je premijer.

- Kineska politika je oduvek bila neprozirna, ali izgleda kao da apsolutno nikakvo svetlo ne pobegne iz ove crne kutije - rekao je Skot Kenedi, viši savetnik i predsednik poverenika za kinesko poslovanje i ekonomiju u Centru za strateške i međunarodne studije sa sedištem u SAD.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Prema njegovim rečima, sada se čuje mnogo manje spekulacija u poređenju sa prethodnim promenama u kineskom rukovodstvu, zbog čega je nezahvalno prognozirati da li će Li Kećijang ostati na poziciji.

Četiri imena u trci za premijera

Specijalista za kinesku visoku politiku Čeng Li, sa druge strane, smatra da su bar četiri imena u trci za budućeg šefa kineske vlade.

- Dženg Hah je jedan od mogućih naslednika Li Kejćijanga. Ako bi on postao premer to bi značilo kontinuitet kineske politike - navodi stručnjak.

Prema njegovim rečima, druga opcija je Čunhua Hu, koji ima bliske veze sa Sijevim prethodnikom Hu Đintaom. 

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

- Njegovo unapređenje singaliziralo bi "jedinstvo rukovostva", ako bi se kineski predsednik odlučio za imenovanje čoveka koji ne pripada njegovoj frakciji. He Liu, koji je studirao na Harvardu 1990. godine i koji je nedavno predvodio kinesku delegaciju u trgovinskim pregovorima sa SAD, takođe je potencijalni kandidat. Ako bi on postao premijer, to bi bilo zbog njegovog međunarodnog ugleda - navodi stručnjak.

Prema njegovim rečima, samo izbor Vang Janga, koji je bio i potpredsednik od 2013. do 2018. godine, značio bi drastičniju promenu kineske politike, pre svega na ekonomskom planu.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading