PAO U ŠPANIJI! Uhapšen čuvar logora Gabela, koji je optužen za mučenje SRBA i BOŠNJAKA

Autor:

Svet

25.09.2022

11:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ado Alagić zvani Lav, koji je u BiH optužen za mučenje bošnjačkih i srpskih zatvorenika u logoru Gabela kod Čapljine 1993. godine, gde je bio zadužen za čuvanje logoraša, uhapšen je u Barseloni.

PAO U ŠPANIJI! Uhapšen čuvar logora Gabela, koji je optužen za mučenje SRBA i BOŠNJAKA

Foto: Youtube printscreen

Alagić, za kojim je bila raspisana međunarodna poternica uhapšen je 15. septembra i nalazi se u pritvoru.

Španska policija ga je tražila od februara.

Alagića u BiH čeka suđenje za zločine 1993. godine u logoru Gabela kod Čapljine, njegovog rodnog mjesta. Za njim se traga zbog krivičnog dela mučenja u logoru u kojem je bio zadužen za čuvanje, zvanično je saopsteno iz policije.

Logor Gabela ili Zatvor Gabela bio je zatvorski logor kojim je upravljala "Hrvatska zajednica Herceg-Bosna" i Hrvatsko veće odbrane u Gabeli. Logor se nalazio nekoliko kilometara južno od Čapljine, a zatvorenici su bili Bošnjaci i Srbi.

Rukovodioci ovog logora su ili u bekstvu ili osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Alagića je lociran je u Barseloni, a tokom boravka u Španiji je koristio lažni identitet. Policija procenjuje da je u Španiji živio više od godinu dana.

Vlasti su Alagiću pokušavale da sude od 2017. godine, ali je on bio nedostupan pravosudnim organima BiH.

Podsetimo, Ado Alagić je 2016. godine osuđen na jednu i po godinu zatvora nakon što je priznao da je kao zatvorenik, koji je vršio dužnost redara u drugom logoru - Dretelj, tukao Mustafu Hodžića, a šipkom Semira Balavca.

- On je bio zatvorenik, kao i mi ostali. Ne znam gdje je spavao i jeo, ali mi se čini da je imao privilegovan položaj u logoru Dretelj, a to znači da je mogao tući druge zarobljenike. Mene je Alagić izvodio na žicu, rekao bi mi da legnem i tukao bi me. Prvi put me udarao šlaufom, drugi put kocem, a treći put kablom - kazao je svedok tokom suđenja za zločine u logoru Dretelj.

Semir Balavac takođe je tokom suđenja naveo da je viđao Alagića u Dretelju.

- Izvodili bi nas na pistu da jedemo. Onda bi nam rekli da legnemo na leđa na vruć beton. Alagić nas je tada udarao šipkom po licu, znao nas je i šamarati - kazao je Balavac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading